Hlavní obsah

Rodiče sdílejí citlivé fotky dětí, těm pak hrozí šikana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochlubit se fotkou svého dítěte, vnuka či vnučky kamarádům na sociální síti – vypadá to na první pohled neškodně, zvlášť teď v době vánočních svátků. Bezpečnostní odborník Kamil Kopecký ovšem varuje před tím, aby lidé sdíleli citlivé snímky svých potomků, byť je jejich záměr zcela nevinný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Snímek dítěte na nočníku nebo ušpiněného od jídla považují rodiče či prarodiče za roztomilý. Jakmile jej zveřejní, ztrácí nad jeho dalším šířením kontrolu,“ říká Kopecký.

„Přišel za námi žák s tím, že jeho rodič měl na své sociální síti řadu jeho snímků, na jedné fotce seděl ještě jako dítě na nočníku. Spolužáci tento profil objevili, na základě fotky dali žákovi přezdívku pokakánek a začali ho šikanovat,“ přibližuje Kopecký.

Měli jsme případ, kdy prarodiče nechtěli smazat fotky svých vnoučat ze sítí, a to ani na žádost rodičů.
bezpečnostní odborník Kamil Kopecký

Odborně se nadměrnému sdílení říká sharenting a může mít pro dítě opravdu velmi nepříjemné důsledky. Kopecký vede projekt E-bezpečí, kde se snaží varovat před rizikovým chováním na internetu nebo alespoň řešit jeho důsledky, varovné případy tak zná z první ruky.

„Mohu také zmínit prarodiče, ke kterým přijel vnuk na týdenní návštěvu. Děda s babičkou pořídili řadu fotografií, včetně intimních, a ty pak umístili do fotogalerie na internetu. Tato fotogalerie se pak ovšem začala mezi lidmi šířit a najednou měla desítky tisíc zhlédnutí,“ říká odborník.

Citlivé fotky se poté mohou snadno dostat k pedofilním skupinám. Sharenting může vyvolávat i rodinné spory. „Měli jsme případ, kdy prarodiče nechtěli smazat fotky svých vnoučat ze sítí, a to ani na žádost rodičů,“ vysvětluje Kopecký.

„V zahraničí už existuje celá řada soudních sporů, kdy dospívající dítě zažaluje své rodiče a domáhá se toho, aby byly citlivé fotografie staženy,“ dodává odborník.

Děti jsou na internetu lovná zvěř. Rizika ale hrozí i dospělým

Bezpečnost

Sedm z deseti

Ani u nás není sharenting okrajovou záležitostí. „Sedm z deseti českých rodičů sdílí osobní a citlivé údaje o svých dětech. Téměř sedm procent rodičů pak veřejně vystavilo na internet fotku dítěte, které bylo částečně nebo úplně obnažené a dalo se podle obličeje poznat,“ vypočítává Kopecký.

Rodiče často zakládají dětem virtuální deníček a v něm dokumentují každý krok. „Extrémním případem jsou prenatální profily na sociálních sítích, kdy rodič založí profil svému ještě nenarozenému dítěti. Na internet pak umisťuje už fotografie z ultrazvuku,“ říká.

Na první pohled roztomilá vánoční fotka totiž může dítěti za pár let pořádně zkomplikovat život.

Ani na soukromém profilu na sociální síti přitom nejsou fotky v bezpečí – kdokoli, kdo k němu má přístup, může snímky stáhnout a sdílet dál. Rodiče navíc často fotky umisťují zcela veřejně, jsou přístupné všem. Často tak mohou činit i prarodiče, kteří si s technikou tolik nerozumějí.

Rodičům a prarodičům proto dává Kopecký jednoduché rady: „Nesdílejte žádné příliš osobní fotografie typu upatlané nebo pokakané dítě. Zamyslete se, jestli sdílený snímek nemůže někdo zneužít, nejen teď, ale i v budoucnu. Zvažte, jestli dítěti nemůže fotka ublížit, jestli se kvůli ní nemůže stát terčem posměchu. “ Na první pohled roztomilá vánoční fotka totiž může dítěti za pár let pořádně zkomplikovat život.

Anketa

Zveřejňujete na sociálních sítích fotografie svých dětí či vnuků?
Ano, často
2,4 %
Občas
5,6 %
Jen výjimečně
17,5 %
Vůbec
74,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3138 čtenářů.

Otec si všiml, že si malí synové píší s cizím mužem. Byl to mezinárodně hledaný sexuální násilník

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám