Hlavní obsah

Řidičům komplikuje jízdu sníh a ledovka

Přívaly sněhu či ledovka dělají od středečního brzkého rána problémy řidičům na mnoha místech České republiky. Komplikovaná situace je zejména v Jihočeském a Karlovarském kraji. V obou regionech sněží a současně tam hrozí námraza. Situace se zhoršuje také v Ústeckém kraji, kde si řidiči musejí dát pozor na ledovku a náledí, varují silničáři.

Foto: Právo - Miroslav Homola

V některých okamžicích se viditelnost kvůli sněžení snižovala na minimum

Článek

Silnice v Jihočeském kraji jsou zatím sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Písecku sněží, na některých silnicích okresu Jindřichův Hradec je zledovatělá vrstva sněhu místy s vyjetými kolejemi.

Sjízdnost silnic v Karlovarském kraji se zhoršuje. Na některých místech kraje stále sněží a hrozí námraza. Meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků na horských silnicích.

S problémy by měli řidiči počítat i na dálnici D6 a silnicích první třídy.

Na silnici 21 z Chebu na Plzeň u Velké Hleďsebe komplikuje situaci dopravní nehoda čtyř nákladních aut. Silnice je neprůjezdná. Sníh a námraza může řidičům dělat problémy mimo jiné na silnici 13 z Karlových Varů na Chomutov v okolí Damic. V kraji je navíc silný vítr.

Na Plzeňsku nasněžilo 10 centimetrů

V Plzeňském kraji sněžilo celou noc a napadlo zhruba deset centimetrů nového sněhu.

Problémy mohou mít kamióny v kopcích. Pro osobní vozy jsou ale všechny silnice sjízdné. „Ve vyšších polohách nad 600 metrů nad mořem, spíše na silnicích druhé a třetí třídy, je to pro kamióny na hraně," uvedl dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Slapnička.

Zejména na vozovkách, které se kvůli ochraně přírody nemohou udržovat chemicky a sype se tam kamennou drtí. Na solených silnicích je rozbředlý sníh.

Na Vysočině jsou komunikace kvůli sněhu sjízdné jen s velkou opatrností. Kamióny ráno ucpaly II/602 u Olešné na Pelhřimovsku a silnici přes Větrný Jeníkov na Štoky. Navíc je v oblasti hustší doprava kvůli tomu, že pořád stojí dálnice D1 na 99. kilometru u Větrného Jeníkova na Jihlavsku směrem na Prahu.

Na jižní Moravě 200 nehod

Silnice na jižní Moravě pokrývá sníh, řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti. Pro vozidla nad 12 tun je uzavřená silnice z Podomí do Vyškova.

Sněžení a hodně nehod způsobilo už v úterý na jižní Moravě kalamitní stav. Jihomoravští policisté řešili od úterý do středečních 06.00 dvě stovky nehod. Problémy byly v osobní i linkové dopravě.

Brněnské komunikace začaly ošetřovat silnice ve středu krátce po 03:00. „Výjezd je nyní dokončen. Na zásahu se podílelo všech 21 sypačů. Spotřebovaly asi 120 tun posypové soli. Posyp jsme provedli na 750 kilometrem, pluhovali jsme 500 kilometrů komunikací," uvedl ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje zůstává na silnicích ležet sníh. Někde je po solení rozbředlý, jinde uježděný. Místy se rovněž tvoří ledovka, varují řidiče silničáři, všechny cesty jsou ale sjízdné. Podobná situace je také v Olomouckém a Středočeském kraji.

Nízká viditelnost na severu Moravy

Moravskoslezském kraji musejí být řidiči opatrní. Viditelnost snižuje husté sněžení, na silnicích by mohl ležet ujetý sníh krytý posypem.

V Libereckém kraji jsou silnice po úterním sněžení opět průjezdné a sjízdné. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a mokré, v horských oblastech na nich mohou ještě ležet zbytky sněhu, řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Silničáři přes noc komunikace dočistili. Na Liberecku zůstává pro nákladní vozy nad 3,5 tuny neprůjezdná silnice třetí třídy z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Řidiči musejí po silnici 13 přes Frýdlant.

Reklama

Výběr článků

Načítám