Hlavní obsah

Řidiči se nepoučili, mrtvých opět přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidiči se z loňského nárůstu tragických nehod nepoučili - v lednu na na českých silnicích zahynuli 102 lidé, což je o 40 více než před rokem. Vyplývá to ze statistických údajů Ústředního automotoklubu ČR. Podle nich v lednu vzrostl počet havárií, počet mrtvých, těžce a lehce zraněných i hmotná škoda.

Foto: Antonín Šácha

Plán ski areálu Stupava.

Článek

Těžká zranění utrpělo 318 lidí, což je o 61 více než v lednu 2002. Přes 1800 účastníků nehod bylo zraněno lehce - jejich počet se zvýšil o více než dvě stovky. Dopravní policisté na místě nehod odhadli celkovou hmotnou škodu na 817 milionů, což je o čtvrtinu více než před rokem.

Chodci - méně mrtvých, více zraněných

Jeden člověk v lednu zemřel kvůli tomu, že mu řidič na přechodu neumožnil bezpečně přejít vozovku; před rokem tak zahynulo pět lidí. Těžká zranění utrpělo 23 chodců, což je o sedm více než v roce 2002. Lehce zraněných bylo ve srovnání s loňským rokem o tři méně - 55 lidí. "Bilance následků u chodců na vyznačených přechodech se tak dostala prakticky na úroveň roku 2000," konstatovali autoři přehledů.

Zatímco před přijetím novely zákona, která stanoví přednost pro chodce na přechodu, zemřelo v roce 2000 při přecházení silnice na vyznačeném místě celkem sedm lidí, loni zraněním po kolizích na přechodech podlehlo již více než 30 chodců.

Loni policisté evidovali 191 000 nehod, které nepřežilo 1314 lidí. Počet kolizí se proti roku 2001 zvýšil o více než 5000 a počet mrtvých o 95. Prvenství v důvodech nehod patří nesprávnému způsobu jízdy, nedání přednosti a nepřiměřené rychlosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám