Hlavní obsah

Řidiče zaskočil jarní sníh

ČTK, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Jarní sněhová nadílka zkomplikovala dopravu na většině území České republiky. Problémy s vytrvalým sněžením hlásili silničáři z karlovarského, libereckého i středočeského kraje. Několik dopravních nehod se stalo i na brněnské dálnici D1.

Foto: Petr Skála

Štít mistrů 2011 v ragby převzal od starosty Říčan Vladimíra Kořena kapitán Říčan Martin Pekárek za přítomnosti místopředsedy ČSRU Davida Frydrycha

Článek

Nyní by měl být úsek již bez potíží průjezdný, řekla dnes ČTK před 5. hodinou pracovnice Centra dopravních informací. Dodala, že žádná z nehod si nevyžádala ztráty na životech ani zranění. Podle dispečerky měla na nehodách podíl především námraza na vozovce.

Kvůli ní dnes s největší pravděpodobností havaroval také kamión na 75,5 kilometru dálnice ve směru na Prahu. Nehoda se stala okolo 4. hodiny. "Vůz se položil na svodidla," uvedla pracovnice centra.

Sníh způsobil potíže také chodcům. Hlavně starší lidé se mohou na kluzkých chodnících snadno zranit. "Od rána vyjíždíme k vysokému počtu úrazů způsobených pádem. Většinou jde o pohmoždění a oděrky," potvrdil například mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř.

Srážka nákladních aut na Karlovarsku

Karlovarském kraji silničáři nasadili do boje se sněhovým přívalem veškerou techniku. Silnice první a druhé třídy jsou po chemickém posypu mokré, sníh je odklizen i z většiny silnic třetí třídy.

"Nepřízeň počasí měla vliv na zvýšený počet dopravních nehod," řekla dnes mluvčí karlovarské policie Eva Plíhalová a pokračovala: "K nejzávažnější nehodě došlo u Bochova krátce po půlnoci. Zde se střetla dvě nákladní vozidla," konstatovala mluvčí s tím, že 46letý řidič ze Španělska vjel do protisměru a srazil se s protijedoucím nákladním vozidlem z Kladna. "Oba řidiči jsou těžce zraněni," dodala mluvčí. Hmotná škoda na nákladních vozidlech se vyšplhala 1,8 miliónu korun.

V horských oblastech jsou sněhové řetězy nutností

Silný vítr ztěžuje práci silničářům v Libereckém kraji. Na hlavních tazích je rozbředlý sníh, s obtížemi jsou průjezdné komunikace nižších tříd. V nekrytých úsecích se na vozovkách tvoří sněhové jazyky. V horských oblastech jsou nezbytností sněhové řetězy. Od soboty napadlo na většině území kraje od deseti do 20 centimetrů sněhu.

Sníh a námraza zaskočily také Středočeský kraj. Zvýšené opatrnosti by měli řidiči dbát především ve vyšších oblastech, například na Benešovsku, Příbramsku nebo Kutnohorsku. Větší komplikace v dopravě zatím nejsou nikde hlášeny, zjistila ČTK u dispečinků zimní údržby. Na Mladoboleslavsku a Mělnicku jsou silnice prvních a druhých tříd sjízdné, mokré, místy na krajnicích se zbytky sněhu. Silnice třetí třídy mohou být zledovatělé, silničáři je ošetřují posypem. Podobná situace je i na Kladensku, Berounsku a Rakovnicku.

Na jihočeských silnicích jsou sněhové jazyky

Ústeckém kraji byli silničáři nuceni opět zavést zimní režim služeb. "Jedeme, jako by byla dál zima. Nasadili jsme veškerou techniku. Všechno, co má kola, jezdí," řekl dnes ČTK Jaroslav Hudský z krajské správy a údržby silnic. Všechny silnice v kraji jsou podle něj ale sjízdné.

Přes noc pracovali také jejich kolegové na jihu Čech. Cestáři nepřetržitě odstraňují především sněhové jazyky. Nejhorší situace je v okolí Vimperka na Prachaticku a na Českokrumlovsku v okolí Horní Plané.

Zcela neprůjezdná je silnice ze Svitav do Poličky a z Poličky do Litomyšle. Komunikace ucpaly kamiony, a silničáři tak nemohou odklidit až patnácticentimetrovou sněhovou pokrývku. ČTK to řekl dispečer silničářů z Litomyšle. "Motoristé musejí cestovat přes objížďky," radil.

Na Zlínsku havarovala sanitka

Ve Zlínském kraji napadlo od včerejška až 40 centimetrů sněhu. Především řidiči kamiónů s letními pneumatikami by si proto cestu do tohoto regionu měli rozmyslet. Z vsetínských silnic, zejména nižších tříd, se však silničářům nepodařila odklidit 25centimetrová vrstva sněhu, protože teploty se přes noc pohybovaly až do minut 12 stupňů Celsia. Policisté v kraji vyjížděli k dvojnásobnému počtu nehod. Například mezi Mladcovou a Rackovou se srazila při vzájemném objíždění sanitka s nákladním vozem, nehoda se obešla bez zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám