Hlavní obsah

Řidič pod vlivem HHC? Cílený test policie nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní policie nemá speciální testy, kterými by řidiče na místě usvědčila z užití HHC. Konopná látka je přitom už měsíc nelegální a její užívání trestné. Drogové testy odhalí marihuanu, některé kanabinoidy ale nikoliv. Vědci z Vysoké školy chemicko-technologické proto vyvíjejí alternativu, která rozezná kratom, HHC i další deriváty.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Speciálním testem na HHC nedisponujeme,“ sdělil Novinkám mluvčí policejního prezidia David Schön.

Pro zjištění drog u řidiče využívají testy Drugwipe, které umí rozpoznat několik látek najednou. Orientačně mohou zachytit třeba opiáty, kokain, amfetamin, metamfetamin nebo marihuanu. Když je výsledek pozitivní, následuje lékařské vyšetření a rozbor krve.

„V případě, že je test negativní a řidič se jeví ovlivněn, tak ho policista může vyzvat k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření, které zjistí, čím je řidič ovlivněn,“ doplnil Schön.

U konopných derivátů je to aktuálně složitější, jelikož se na trhu objevují neustále nové typy. Vláda s posvěcením Evropské komise zařadila na seznam zakázaných návykových látek kanabinoidy HHC, HHC-O a THCP. Od 6. března je jejich prodej, držení i užívání trestné.

Krátce nato ale začali prodejci nabízet další varianty, jako je HHC-P, THCP-O nebo THC-JD. Vývoj je velmi rychlý. Současné testy na drogy ze slin, které bezpečnostní složky využívají, je tak spolehlivě nemusí zachytit.

Pro řidiče i vězně

Pomoci by mohly speciálně upravené testy, které vyvíjí tým pod vedením docenta Martina Kuchaře z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Vizuálně by měly připomínat antigenní testy využívané hojně v pandemii covidu, kdy se vzorek slin nakape do vyhrazeného místa a několik minut se čeká, zda se pozitivita testovaného potvrdí dvěma proužky.

„Projekt je zatím v začátcích. Princip je podobný jako u současných drogových testů, tedy ze slin. Je možné, že se to později rozšíří i na moč,“ nastínil docent Kuchař.

Kanabinoidů jsou desítky. Vědci proto musí test vybalancovat tak, aby odhalil jen psychoaktivní konopné látky. Využití by mělo být širší, nikoliv jen na aktuálně zakázané varianty HHC a THCP.

„Testy budou zaměřeny skupinově na všechny podobné deriváty homologické řady od THCB až THC-JD plus jejich „H“ varianty a pravděpodobně i „O“ varianty. U kratomu bude zacílen na účinnou složku alkaloid mitragynin,“ řekl Novinkám Kuchař.

Projekt potrvá tři roky, první vzorky by se ale mohly otestovat už za rok a půl. Pomoci by to mohlo nejen dopravním policistům, kteří by tak přímo na místě zjistili intoxikaci u řidičů.

„Mohlo by se to využít také u toxikologie v nemocnici nebo ve vězeňství, kde se odhadem udělá asi 500 testů na drogy. Přítomnost látky je pro odsouzeného přitěžující okolností,“ doplnil Kučera. Pro vězně není problematické jen držení, ale i užití nepovolených látek.

Zájem o unikátní testy podle něj projevil i soukromý sektor. Potenciál by mohl být mezi zaměstnavateli, kteří mohou zaměstnance také otestovat, pokud mají podezření, že je pod vlivem drog.

Drogy budou dva roky čekat na vstup do obchodů. Reklama na ně zmizí, shodli se poslanci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám