Hlavní obsah

Rezervace i na týdny dopředu. Restaurace i kadeřníci jsou na roztrhání

Novinky, Kristýna Léblová, pvk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí 11. května přišlo další kolo uvolňování restrikcí. Konečně si můžeme dojít ke kadeřníkovi i posedět ve venkovních prostorách oblíbených podniků. Pokud jste si ale neudělali rezervaci dopředu, může se stát, že si nesednete. Ani u lazebníka, ani v restauraci.

Místa v kadeřnictvích i restauracích jsou rezervována na týdny dopředu Video: Novinky

 
Článek

Po dvouměsíční pauze se do svého salonu těšil i kadeřník Honza Kořínek. Zákaznice přicházely od časných ranních hodin. Je si dobře vědom, že po tolika týdnech lelkování bude muset nyní pracovat i o víkendech. „Standardně pracujeme i soboty, uvidíme, jestli bude potřeba pracovat i v neděli,“ říká.

Italové šli do práce, Španělé ke kadeřníkovi

Zahraniční

Rouška není překážka

Kadeřnictví muselo samozřejmě přijmout opatření nařízená vládou. „Musí být mezi klientkami dvoumetrové rozestupy, musíme mít roušky, štíty, máme všude dezinfekce, rukavice. Myslím si, že pro všechny je to už běžné,“ tvrdí Kořínek.

„Měla jsem termín mnohem dřív, ale kvůli pandemii byl zrušen. Těšila jsem se sem,“ svěřila se Novinkám stálá zákaznice.

Foto: Novinky

Kadeřníci musí používat během práce ochranné prostředky.

Kadeřníci si musí během úpravy účesů poradit hlavně s rouškou, kterou má klient na ústech, šňůrky totiž mohou nůžkám vadit. „Trošičku tam překáží, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout,“ řekla kadeřnice Libuše Jůnová.

Nutná rezervace

Na otevření svých podniků se těšili i majitelé restaurací. „Mezitím, co bylo zavřeno, jsme se snažili neztratit kontakt se stálými hosty. Dělali jsme rozvoz jídel, jídla do krabičky. Ale nemohli jsme se dočkat, až znovu otevřeme a budeme moct dělat to, co umíme, co máme rádi,“ řekl Novinkám majitel pražské restaurace Zelená zahrada Jan Lacina.

Lidé se snaží zachránit své oblíbené hospody. Poslali už 7,6 milionu korun

Ekonomika

„Rezervace jsou už na dva týdny dopředu,“ potvrdil zájem stálých návštěvníků.

Foto: Novinky

Restaurace mohly otevřít dnešním dnem venkovní prostory.

Všichni musí dodržovat přísná hygienická opatření. Dezinfekční prostředky musí být hostům k dispozici, stoly i židle musí být po každém návštěvníkovi očištěny. Rozestupy mezi jednotlivými stoly musí být minimálně 1,5 metru.

„Připravili jsme největší zahrádky v Praze, vejde se sem 800 lidí. Snažíme se proto stoly rozmisťovat tak, aby v rámci legislativy byly dostatečně daleko od sebe. Pro jídlo si lidé chodí sami,“ řekl provozovatel Žižkov Beer Garden Jan Pacner.

Foto: Novinky

Zahrádky mají rezervace i na dva týdny dopředu.

Vnitřní prostory podniků by se měly otevřít 25. května. Vše bude podmíněno epidemiologickou situací. Provozy budou ohledně dodržování nařízených hygienických podmínek kontrolovány ze strany ČOI a živnostenských úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám