Hlavní obsah

Retrívr Viky má speciální výcvik. Jako jediný v republice hledá otrávená zvířata

Psovodka Klára Hlubocká a její retrívr Viky se věnují speciální disciplíně. Jako jediní v Česku vyhledávají otrávená zvířata v přírodě. Naposledy zamířili na Klatovsko, kde zřejmě někdo úmyslně zabil lišky a káňata. „Pro mého čtyřnohého parťáka je to opravdu nebezpečná práce. Oba musíme dávat pozor, aby se nic nestalo,“ upozorňuje 44letá žena z Pardubic.

Foto: Ludmila Růžková

Klára Hlubocká se svými retrívry.

Článek

Ta nejdříve pátrala jako záchranářský dobrovolník po pohřešovaných lidech. V roce 2017 ale změnila zaměření a nastoupila do České společnosti ornitologické. Díky ní pořídila chesapeake bay retrívra Vikyho a začala ho trénovat.

„Po základním výcviku jsme se pustili do hledání mrtvých zvířat v terénu. Doma v mrazáku mám sražené dravce, přejeté zajíce a podobně. To jsou prověřené vzorky, na kterých jsme se učili,“ popisuje.

Čtyřnohý bratr ve zbrani. Příslušník SAS riskoval život pro záchranu postřeleného psího parťáka

Koktejl

Pes nesmí uhynulý kus vzít do tlamy. „Je pro něj přirozené aportovat, ale to se výcvikem změní. Ke zvířeti jenom přičichne, přiběhne za mnou a zaštěká, čímž mi dá znamení, že něco našel. Pokud je třeba dravec otrávený, hrozí Vikymu, že by mohl vdechnout jedovaté výpary nebo si jinak ublížit,“ vysvětluje Hlubocká.

Psovodka nedávno se svým parťákem přijela na Klatovsko, kde lidé objevili uhynulou lišku a dvě káňata. „Na vině je zřejmě prudký jed karborfuran, který traviči používají nejčastěji, ač je zakázaný,“ zdůrazňuje odbornice. S Vikym celou oblast prohledala a spolu našli další lišku, káně a kostru krkavce.

Podle Hlubocké karbofuran ochromí nervovou soustavu. U dravců nastává smrt téměř okamžitě, u savců pak do několika hodin, záleží na množství podaného jedu. „V tomto případě šlo o silnou dávku. Hrozné je, že návnada, což byly zbytky masa, ležela volně v přírodě. Mohl se k ní kdokoliv dostat, třeba i dítě,“ podotýká.

Pes u Prahy uvízl na železničním přejezdu. K neštěstí chybělo jen pár sekund

Krimi

Ostrý zásah trvá zpravidla dvě až čtyři hodiny. Mezitím potřebuje retrívr alespoň krátké přestávky, aby se napil a oddechl si. „Když přijedeme domů, Viky nejraději odpočívá na gauči, kam zapluje. Nicméně má neuvěřitelnou chuť do práce. Je ochotný kamkoliv se mnou jet, i když je unavený a já ho vytáhnu. Moc ho obdivuji,“ říká specialistka, která už ke stejné disciplíně trénuje mladou fenku Irbis.

Všichni tři tvoří nerozlučný a perfektně sehraný tým. „Jsme jako jedno tělo a většinu času trávíme spolu. Pejskům vyhovuje zápřah, takže musíme být hodně venku. Když se totiž nudí, jsou schopní ‚přeskládat‘ celou zahradu, vyhrabat tunely a rozkousat nejvzácnější keře,“ směje se.

Reklama

Výběr článků

Načítám