Hlavní obsah

Řeky na jihu Čech pomalu klesají

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písek

Jihočeské řeky v úterý odpoledne stále mírně klesaly. První povodňový stupeň byl už jen na pěti místech kraje na Blanici v Bavorově a Heřmani a také na Otavě v Písku. Jedničky jsou rovněž na Lužnici v Klenovicích a Bechyni. V průběhu rána a dopoledne kulminovaly po pondělních nočních lokálních přívalových srážkách říčka Smutná a Milevský potok.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rozvodněná Blanice v minulých dnech uzavřela cestu z Bavorova na Netolice na Prachaticku.

Článek

Vodohospodáři se snaží v rámci možností vytvořit zásobní prostor na Husinecké a Římovské přehradě a udržet dostatek retenčního prostoru na Lipně.

„Do Husinecké nádrže nyní přitéká třináct vteřinových kubíků a odtéká patnáct. Obdobně je tomu i u Římova, kde je rozdíl mezi přítokem a odtokem pět kubických metrů. Přibývá patnáct a přehradu opouští dvacet. Do Lipna ráno přitékalo 70 krychlových metrů za sekundu a odtékalo 60. Na rozdíl od Římova a Husince má Lipno stále dostatek retenčního prostoru, a proto mohlo i dnes držet odtok na zmíněných šedesáti kubících,“ řekl Právu dispečer českobudějovického závodu Povodí Vltava Jiří Baloun.

Dodal, že situace se může během večera, ale hlavně noci na přítocích výrazně změnit, neboť meteorologové předpovídají na úterní noc opět bouřky a přívalové deště. Spadnout by na některých místech mohlo až 40 milimetrů srážek. V povodí Malše dokonce šedesát.

Meteorologové proto nevylučují, že na menších tocích by se mohly hladiny zvednout opět až na třetí povodňový stupeň. Do Římovské přehrady by mohlo pak přitékat až 85 kubíků vody za vteřinu, do Husické nádrže 30 a do Lipna dokonce 110.

Reklama

Výběr článků

Načítám