Hlavní obsah

Řeky jsou na hranici sjízdnosti, lodě se přesto půjčují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeky v Česku jsou zatím sjízdné, i když někde jen s velkými obtížemi. Výjimku tvoří horní Vltava v úseku Lenora-Soumarský most. Tam se vodáci nesvezou. Půjčovny lodí si přesto na nezájem vodáků vesměs nestěžují.

Článek

"Vody je sice málo, ale lidé volají hodně a na víkendy, kde se jezdí nejvíce, je skoro všechno rozpůjčované," řekla Právu Lucie Kalousková z půjčovny Bisport v Týnci nad Sázavou. Denně přijme kolem dvaceti objednávek.

"Je ale pravda, že se lidé ujišťují, zda je řeka sjízdná a jaké jsou podmínky," dodává Kalousková. Stav vody je podle ní na padesáti centimetrech. "Je to minimum, možná občas na nějakém jezu musí loď přenést, ale Sázava je sjízdná i teď," ujistila.

Menší poptávku po lodích registruje plzeňská půjčovna H2O Sport Sikyta.

"Loni byla na jaře docela zima a přesto byl zájem větší. A na léto máme zatím také méně registrací," řekl Právu majitel půjčovny Pavel Sikyta. "Nevím, zda je to nízkým stavem vody v řekách. Pravda je, že také přibývá konkurence a lidé si mohou kánoe půjčovat na více místech," dodal.

Berounce sucho paradoxně pomáhá

Vysychajících řek se nebojí Jiřina Skleničková, provozovatelka vodáckého tábořiště Kobylka v Liblíně na Berounce. "Nám by sucho mohlo paradoxně pomoci, protože na rozdíl od jiných řek je Berounka sjízdná vždycky. A to i tehdy, když se píše, že není. Já nepamatuji, že by nebyla," podotkla Skleničková. Tábořiště oproti loňsku mírně podražilo, sazby za osobu i stan se zvedly z 35 na 40 korun. "Rostou ceny za odpadky i energie," vysvětlila Skleničková.  

Všechny řeky v Jihočeském kraji jsou sjízdné s výjimkou horní Vltavy v úseku Lenora-Soumarský most. "Vody v řekách je méně. To znamená, že hladiny jsou těsně nad hranicí sjízdnosti," sdělil Právu hydrolog z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Gustav Sysel.

"Zatím jsme měli štěstí, protože vždy, když to vypadlo, že se již nebude jezdit, napršelo a vody opět přibylo. Potřebovali bychom ale déšť do začátku sezóny, která odstartuje zhruba v polovině června a vrcholit bude o prázdninách," potvrdila Právu Jana Bláhová z půjčovny lodí Votus v Českých Budějovicích.

Půjčovna lodí Dronte na řece Ohři v Lokti v Karlovarském kraji už má první letošní zákazníky a počítá s tím, že zájem bude stoupat. Obavy nemá ani ze sucha. "Je pořád lepší, když je méně vody a pěkné počasí, než naopak," uvedl pro Právo Míla Pražáka z Dronte.

Moravu zachraňují školní výlety

V Olomouckém kraji je momentálně sjízdná jen řeka Morava a to od Postřelmova po Olomouc. "Nahoře je vody málo a od Olomouce se řeka dál nesjíždí, protože je nezajímavá," řekl Právu Tomáš Kutý z TJ Vodní sporty Litovel, která provozuje jediné oficiální vodácké tábořiště v regionu a to u Moravy v Litovli. "Sucho naši ekonomiku nijak neohrožuje. Začínají totiž školní výlety a tak je lidí dost," dodal Kutý.

Reklama

Výběr článků

Načítám