Hlavní obsah

Rekonstrukce Průmyslového paláce začne v novém roce. Podívejte se, jak bude vypadat

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, Jakub Dulínek
Praha

Průmyslový palác na pražském Výstavišti je jedním ze symbolů Prahy již 130 let. Přesto čekala budova opotřebená časem a zničená požárem i vichřicí na rekonstrukci 13 let. Začátkem příštího roku se jí konečně dočká. Co areál Výstaviště čeká a jak bude Průmyslový palác vypadat, se podívejte v reportáži.

Rekonstrukce Průmyslového paláce začne v novém roce. Podívejte se, jak bude vypadatVideo: Novinky

 
Článek

V roce 2008 vypukl v areálu Výstaviště rozsáhlý požár, při kterém shořelo celé levé křídlo Průmyslové paláce. „Od té doby stál na jeho místě jen provizorní bílý stan. Věc, která není důstojná výstav ani jiného užití a kromě toho to vypadá opravdu ošklivě. Aby mohl palác sloužit v původním rozsahu, tak to levé křídlo zásadně chybí,” říká Tomáš Hübl, předseda představenstva společnosti Výstaviště Praha, které areál s Průmyslovým palácem spravuje.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

Přesto čeká Průmyslový palác na rekonstrukci dlouhých 13 let. „Velmi dlouho trvalo samotné projektování a projednávání, palác je navíc památkově chráněn, takže bylo třeba se vypořádat s řadou okolností,” vysvětluje Hübl a dodává, že stavební firmu vybral magistrát jako majitel budovy teprve letos v létě.

„Výstaviště jako takové hrozně dlouho trpělo podfinancováním. Poslední velká investice proběhla v 90. letech a teprve v posledních letech se sem daří prostřednictvím magistrátu dostat nějaké prostředky,” vysvětluje Hübl.

Foto: MHMP, Novinky

Vizualizace: levé křídlo paláce navrhli architekti do jeho původní podoby z roku 1891.

Opravu Průmyslového paláce a především dostavbu celého levého křídla zahájí stavební firma začátkem příštího roku. Vyrůst má přesná replika stavby z roku 1891. Pod levým křídlem by podle Hübla mělo vzniknout velké technické zázemí pro expozice a místo se šatnami a sociálním zařízením pro návštěvníky.

Rekonstrukce se dočká také hlavní budova paláce, ze které během vichřice uletěla v roce 2017 část střechy. „Nutně je třeba opravit zničené vitráže, opraví se ale také veškerá štukatérská či sochařská výzdoba,” vysvětluje plán Hübl.

Zatímco hlavní budova a levé křídlo získají původní podobu z konce 19. století, ve vstupní hale a v pravém křídle zůstanou prvky z 50. let 20. století, kdy architekt Pavel Smetana upravil palác podle představ komunistů. Právě ti ho totiž několik let využívali pro své sjezdy a budovu přejmenovali na Sjezdový palác.

Foto: MHMP/Novinky.cz

V pravém křídle paláce zůstane historizující podbití z 50. let minulého století (vlevo aktuální podoba, vpravo vizualizace).

Foto: MHMP

Ve střední hale se v rámci rekonstrukce opraví skleněné vitráže či štukatérská a sochařská výzdoba.

V rámci oprav se počítá také s moderními technologiemi, jako je nová vzduchotechnika, zastiňovací technologie, výtahy či klimatizace. Nově by k vytápění paláce měla také sloužit speciální tepelná čerpadla s hlubinnými vrty.

„Palác by měl získat násobně větší kvalitu, než má teď. Bude dál sloužit výstavám a veletrhům, ale měl by se více překlopit i do eventové části, to znamená konference, kongresy či velké plesy,“ dodal Hübl.

Úpravu čeká i okolí

Promění se ale také okolí Průmyslového paláce. V dolní části výstaviště dostal park nové lavičky, dětská hřiště i skatepark. „Aktuálně se rekonstruuje také divadlo Spirála i Křižíkovy pavilony, které nám budou nahrazovat výstavní plochu, takže ani v době oprav paláce nebude Výstaviště zavřené. Všechny akce se v podstatě jen přesunou do jeho spodní části,” vysvětlil Tomáš Hübl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rekonstrukce divadla Spirála v dolní části Výstaviště.

Rekonstrukci Průmyslové paláce financuje pražský magistrát, který je vlastníkem Výstaviště a pro který jde o jednu z největších investic za poslední roky. Celková částka by se měla pohybovat kolem 2,6 miliardy korun a práce, které zajistí konsorcium společností vedených Metrostavem, by mohly být hotové v roce 2024.

Budova Průmyslového paláce, jež zabírá plochu kolem 11 tisíců metrů čtverečních, byla postavena k příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891, která měla ukázat tehdejší výdobytky průmyslu českých zemí. Podobu paláce, jež kombinuje tradiční a železné konstrukce, ovlivnili mladí architekti, kteří se inspirovali pařížskou Světovou výstavou a Eiffelovou věží.

Foto: MHMP

Vizualizace Průmyslového paláce s dostavěným levým křídlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám