Hlavní obsah

Regulační plán staré Anenské čtvrti v Praze se může kvůli navýšení domu změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snad vůbec poprvé se může změnit regulační plán Anenské čtvrti z roku 2002. Jde o jediný regulační plán, tedy velmi podrobnou dokumentaci, který chrání část historického jádra Prahy. Plán stanoví výšku jednotlivých domů, ale i jejich využití nebo konkrétní funkci jednotlivých parcel.

Foto: MČ Praha 1, Novinky

Detail regulačního plánu zóny Anenská

Článek

Výbor pro územní rozvoj hlavního města pustil tento týden do dalšího projednání podnět, podle něhož se má navýšit až o dvě podlaží dům v ulici U Dobřenských, kde dlouho býval stejnojmenný pivovar a také veřejný průchod na Boršov.

Podnět ke změně regulačního plánu, který je mnohem podrobnější a přísnější než plán územní a chrání historicky cennou zástavbu, dal majitel nemovitosti Josef Schwarz. Nesouhlasil s tím Institut plánování a rozvoje. „Správně poznamenal, že dojde k narušení celého prostranství a střešní krajiny,“ upozornil výbor památkář Robert Gája.

Podle Schwarze byla nástavba domu z konce 19. století naplánována ve 30. letech století minulého. Není však jasné, zda byla tehdy povolena, dosud se však tehdejší podoba domu nezměnila.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dům U Dobřenských s balkony a kdysi veřejně průchozími vraty při pohledu z Boršova

Regulační plán nedovoluje stavby navyšovat, žádná jeho změna nebyla dosud od roku 2002 schválena. „Myslím, že by to byl precedens. Pokud se schválí jedna změna regulačního plánu, přijde další žádost,“ řekla Novinkám zastupitelka Prahy 1 Valerie Talacková (Praha sobě), která se obává, že za záměrem navýšení domu je vytvoření prostoru pro krátkodobé ubytování místo trvalého bydlení.

Výbor však na výtky neslyšel, pro podnět zvedlo ruku 10 z 12 přítomných členů. „Pouze to pouštíme do projednávání a k odůvodnění; a je možné, že to přes Národní památkový ústav neprojde,“ řekl šéf výboru Tomáš Pek (TOP 09).

Místo kostky kvádr. Nový nápad pro prostor před Intercontinentalem v srdci Prahy opět budí emoce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám