Hlavní obsah

Registr vozidel se na centrální registry napojí příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Centrální registr vozidel by měl být napojen na základní registry od 12. prosince. Den nato budou moci toto propojení využívat úředníci. V pátek to oznámil náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

"Napojení na základní registry se má uskutečnit 12. prosince večer po uzavření přepážek na úřadech a ve čtvrtek 13. prosince by už úředníci měli mít možnost toto napojení v praxi využít," řekl Drobný.

Resort počítá i s možnými nesrovnalostmi v údajích registru vozidel a centrálních registrů, které mohou způsobit "dílčí zpomalení agendy".

Komplikace propojení databází podle Drobného může vzniknout ve čtyřech případech. Protože mají údaje ze základních registrů přednost, nebude možné s registrem vozidel pracovat tehdy, pokud nebude fungovat spojení s těmito registry.

S nepořízenou z registračního pracoviště odejde žadatel i tehdy, pokud úředník zjistí jinak uvedené informace v dokladech a v registru, anebo v případě, že některé údaje budou označeny některým z ostatních úřadů napojených do základních registrů jako zpochybněné. V takovém případě si bude muset žadatel nejprve uvést údaje na pravou míru a teprve pak bude v centrálním registru obsloužen. "Stejná situace nastane i tehdy, když osoba žadatele nebude v registru uvedena vůbec," dodal Drobný.

"Ministerstvo dopravy proto doporučuje všem občanům a právnickým subjektům, aby před návštěvou registračního místa ověřili správnost svých referenčních údajů v základních registrech, a to například návštěvou jakéhokoli místa Czech Point, případně při vlastnictví datových schránek přímo on-line," naznačil resort, jak předejít problémům.

Do konce roku by měly získat přístup do centrálního registru vozidel i strážníci městské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám