Hlavní obsah

Regeneron a manželka mu zachránily život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monoklonální látce na léčbu koronaviru Regn-cov2 od firmy Renegeron i zvídavosti manželky Ivety vděčí za svůj život a za poměrně bezproblémové zvládnutí souboje s tímto zákeřným onemocněním sedmasedmdesátiletý Luděk Viš­ňanský z Brna.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Profesor Petr Husa (vlevo) s úspěšně přeléčeným pacientem Luďkem Višňanským z Brna.

Článek

Právě jeho žena ho přiměla k tomu, aby hned v počátku onemocnění požádal svého obvodního lékaře, aby ho odeslal do Fakultní nemocnice v Brně. Tam mu lék na infekční klinice aplikovali. Úlevu pacient pocítil za dva dny.

V České republice je sice v současné době těchto léčiv dost, nejsou ale dostatečně využívána. Problém je v tom, že ne všichni obvodní lékaři doporučují pacienty na přeléčení monoklonálními protilátkami. Léčba jednoho pacienta stojí 65 tisíc korun. V brněnské nemocnici čeká na aplikaci 1185 dávek těchto léků.

Úleva nastala velmi rychle

„Měla jsem o něj velký strach. Je cukrovkář, má vysoký tlak, trpí chronickým onemocněním jater i ledvin a má i další zdravotní komplikace. Moc si do ničeho nedá mluvit, ale tentokrát mě poslechl,“ řekla Právu s úsměvem paní Iveta.

O využití monoklonálních látek v boji s koronavirem si přečetla na internetu. Když pak manžel na její popud dorazil k obvodnímu lékaři, aby se zeptal na možnost léčby ve fakultní nemocnici, doktor mu řekl, že s tím počítal.

Zmírnění kritérií dostalo léky k dalším ohroženým

Domácí

Do nemocnice dorazil Luděk Višňanský ve stavu, kdy měl horečky až okolo 38,5 stupně, trápila jej zimnice, kašel, potil se. Bylo to pouhé čtyři dny před termínem, na který byl objednaný na očkování proti koronaviru. Rozhodně mu veselo nebylo, protože jeho příbuzní se s léčbou koronaviru trápili dva týdny a u něj, s ohledem na jeho četná onemocnění, bylo značné riziko, že bude mít těžký průběh. Úleva nastala ale překvapivě velmi rychle.

Po nitrožilním podání léku přes kapačku odešel Višňanský domů. Už druhý den ráno byl bez teplot. „Rodina mi nechtěla věřit, že jsem v pořádku. Následující dny jsem sice byl v karanténě, ale nic mi nebylo. Nepociťoval jsem už jakékoli příznaky nemoci,“ řekl senior.

Výsledky jsou zatím dobré

Úspěch se podle přednosty infekční kliniky brněnské fakultní nemocnice Petra Husy dostavil, protože pacient přišel ve správný čas, tedy ještě před plným propuknutím onemocnění.

Od 1. dubna byl lék od Regeneronu ve FN poskytnut 37 pacientům. Mnozí z nich jsou ještě v léčení. Husa zhodnotil stav prvních deseti; z nich zemřel jediný, jenž měl rakovinu ve značně pokročilém stadiu, ostatním se výrazně ulevilo. Stav dalších léčených se teprve bude zjišťovat.

ON-LINE: V Česku přibylo 2615 nově nakažených

Zahraniční

„Je škoda, aby nám tyto léky zahálely v nemocniční lékárně, když mohou být užitečné a skutečně pomáhat. Pokud obvodní lékaři tápou a nevědí, zda k nám pacienta poslat, ať se s námi spojí třeba telefonicky. Vše zkonzultujeme. Cílem je, aby s využitím této léčby dále klesal počet pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče, a toho dosáhneme, jen když budeme využívat prostředků, které máme,“ dodal Husa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám