Hlavní obsah

Ředitelem rozvědky bude od čtvrtka Vladimír Posolda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se stane od čtvrtka dlouholetý zpravodajec Vladimír Posolda. S jeho jmenováním vyslovila ve středu ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) souhlas vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Posolda se chopí funkce již od čtvrtka. „Zítra se koná i bezpečností výbor ve Sněmovně. Přivedu tam poslankyním představit nového ředitele,“ oznámil Rakušan. Jednání však bude za zavřenými dveřmi.

Posolda vystřídá v čele rozvědky Petra Mlejnka, který skončil k 1. září. Ten na post rezignoval kvůli svým kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který je hlavním figurantem v kauze Dozimetr. A současně vadilo, že neměl prověrku na přísně tajné.

Civilní rozvědku by mohl vést Posolda

Domácí

„Posolda má prověrku přísně tajné, která je platná a do května příštího roku,“ ubezpečil tak nyní Rakušan.

Posolda je dlouholetý zpravodajec a bývalý náměstek rozvědky pro operativní činnost. Ve zpravodajských službách se věnoval technické, analytické i operativní činnosti.

„Zahraničními partnery je v rámci zpravodajské komunity, ale i mimo ni, vnímán jako vážený a respektovaný zástupce ČR,“ stojí v návrhu.

Reklama

Související témata:
Vladimír Posolda

Výběr článků

Načítám