Hlavní obsah

Recept pro vládu k prezentaci protikrizových opatření: Jednoduše, rychle a pořád dokola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak by měla vláda postupovat při řešení energetické krize? Odborníci mají jasno, zásadní podle nich je rychlost a zejména jednoduchost opatření. Kabinet zatím avizoval, že zastropuje ceny energií a zavede zdanění mimořádného zisku, což hodlá ve Sněmovně prosadit tento týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu Jozef Síkela (vlevo).

Článek

„Propracovat, neměnit a systematicky, pečlivě a přitom lidsky a pokorně vysvětlovat 14 dní v kuse,“ shrnul doporučení kabinetu k připravovaným opatřením politolog Jan Kubáček.

„Základem bude systém pomoci a jednoduchá komunikace,“ míní politolog CEVRO Institutu Petr Sokol.

Podle Kubáčka by nyní měla vláda zároveň demonstrovat svou akceschopnost a prezentovat snahu nalézt řešení. „Teď jsou téměř namístě mimořádná jednání, večerní vyjednávání, prezentace týmu,“ vyjmenoval některé z možností, jak veřejnosti ukázat, že kabinet situaci řeší.

Všude a stále dokola

Když bude na stole řešení, jak celoevropské, tak zejména tuzemské, je zásadní jej „srozumitelně, jednoduše a všude prezentovat stále dokola“.

Kubáček by se nezdráhal využít státem řízené organizace, jako je například Česká pošta, a všude tuto informaci vyvěšovat. Ruku v ruce by mělo přijít mimořádné vystoupení premiéra, videa věnovaná tématu. „Nejen premiér, ale ideálně všichni ministři by měli prezentovat, vysvětlovat a obhajovat to navržené řešení,“ dodal politolog, který je přesvědčen o tom, že pokud vláda přijde s rozumným řešením, které začne okamžitě prosazovat, a následujících 14 dní jej bude neustále při všech příležitostech prezentovat, má šanci „ještě zatáhnout za záchrannou brzdu a část společnosti uklidnit“.

Úspěch tkví v jednoduchosti

Opatření přitom podle něj musí začít fungovat v řádu dní, musí být důkladné a univerzální. „My už si nemůžeme dovolit, aby to dopadlo podobně jako u příspěvků na podporu rodinám, kdy se pravidla za pochodu měnila,“ připomněl Kubáček.

Podobně kritický je i Petr Sokol. „Neměly by se asi opakovat pokusy ministra (průmyslu a obchodu Jozefa) Síkely vysvětlovat občanům složitě úsporný tarif, ale mělo by být opravdu na první pohled jasné, komu to jak pomůže, a mělo by to být co nejjednodušší,“ míní.

Vláda svolává mimořádnou schůzi Sněmovny, chce zastropovat ceny energií

Domácí

I podle něj bude pro uklidnění situace klíčové, zda bude systém dostatečně jednoduchý, a tedy i srozumitelný.

„Pokud takový systém pomoci přijde, tak krom lidí, kteří demonstrují ve skutečnosti kvůli něčemu jinému, jako byli třeba svolavatelé té demonstrace, kteří mají nějaké politické zájmy a chtějí se na té krizi zviditelnit a pravděpodobně vybudovat nějaký nový politický tábor, tak pro lidi, kteří na tu pomoc čekají, to řešení bude,“ je přesvědčen Sokol.

Výzvy k uskromnění a zatnutí zubů jsou podle Kubáčka již passé, neboť všechny okolní země již s nějakými nápomocnými opatřeními přišly. Případnou rebelii nespokojených by pak mohli podpořit vedle zaměstnanců a odborů i podnikatelé, kterým by hrozil krach.

Reklama

Výběr článků

Načítám