Hlavní obsah

Razantní ochlazení doprovodí sněžení i čerstvý vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr týdne bude ve znamení mrazivých rán a sněžení, které se na pár dní vrátí i do nižších poloh. Ochlazování se začalo projevovat již ve středu a naplno se projeví v pátek a v sobotu, kdy se odpolední maxima budou pohybovat pouze kolem pěti stupňů a od nadmořské výšky 400 metrů se dočkáme sněžení či deště se sněhem, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 11.4. 2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Za ochlazením stojí výrazné frontální rozhraní a chladné severovýchodní proudění, které přidělá vrásky zejména zahrádkářům a pěstitelům.

Ve čtvrtek bude převážně oblačno až zataženo s občasným deštěm, který bude v polohách nad 600 metrů přecházet ve sněžení. Méně oblačnosti by mělo být v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde se můžeme dočkat i polojasné oblohy. Odpolední maxima se dostanou na 6 až 10 stupňů, ale i kvůli čerstvému větru se bude pocitová teplota pohybovat pouze kolem 1 stupně.

V pátek bude oblačno až zataženo s deštěm. V polohách nad 400 metrů se bude jednat o srážky smíšené či sněhové,” uvedla Honsová s tím, že ranní minima klesnou na 2 až –2 stupně, zatímco odpoledne se teploty dostanou pouze na 3 až 7 stupňů. I nadále bude foukat čerstvý vítr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

S velkou oblačností, přeháňkami a deštěm, který bude od nadmořské výšky 500 metrů přecházet ve srážky smíšené či sněhové, musíme počítat i v sobotu. Ráno budou teploty klesat na 2 až –2 stupně, odpoledne setrvají mezi 3 a 7 stupni. Nepoleví ani čerstvý vítr.

Rovněž v neděli bude oblačno až zataženo. Přeháňky se budou objevovat již pouze místy, přičemž hranice sněžení se posune do poloh nad 800 metrů nad mořem. Ráno budou teploty klesat na 3 až –1 stupeň, přes den vystoupají na 5 až 9 stupňů.

Výrazněji oteplovat se začne v úvodu příštího týdne se změnou proudění na východní až jihovýchodní. V pondělí bude polojasno až oblačno, přeháňky by měly být již pouze ojedinělé a sněžení se objeví pouze ve vyšších polohách. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, odpolední se už dostanou na 8 až 12.

V úterý se při polojasné obloze dočkáme teplot v intervalu 12 až 16 stupňů a ve středu by již mělo převládat slunečno, které vyžene odpolední maxima k 18 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám