Hlavní obsah

Rath požaduje vysokou spoluúčast pacientů

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Okamžité zavedení vysoké spoluúčasti pacientů na léčebných výlohách požaduje prezident České lékařské komory David Rath. Má se tím zlepšit financování zdravotnictví. Ministryně zdravotnictví Marie Součková to ale odmítá. Komora také uvažuje, že pošle do konkurzu Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která včas neplatí lékařům.

Foto: Alena Chlumská (Jazz Agency)

Štěpán Markovič

Článek

"Jestliže dnes je spoluúčast zhruba devět procent, což ročně dělá asi 14 miliard korun, které pacienti většinou připlatí na léky, pak tato spoluúčast měla stoupnout na 18 až 20 procent a měla by být zavedena nejen na léky, ale na veškerou péči, která není přímo spojena s ohrožením života," řekl v pondělí na dotaz Práva Rath a dodal, že touto spoluúčastí mohlo být zatíženo až 40 procent veškeré péče.

Pacienti by si měli připlácet například za recept, složit tak zvanou ambulantní taxu, tedy když poprvé jdou k lékaři by platili určitý poplatek a pak už ne, platili by dále za den strávený v nemocnici a připláceli by i za dopravu sanitkou. Samozřejmě i nadále by v této spoluúčasti byly zahrnuty léky. Rath se domnívá, že z veřejného zdravotního pojištění by se nadále neměly platit léky, které jsou na předpis i volně prodejné, například paralen.

"Spoluúčast je jedno z opatření, kterými by se řešila současná vážná platební neschopnost Všeobecné zdravotní pojišťovny," řekl Rath. Dodal, že VZP neplatí nemocnicím a ambulantním specialistům včas, ale po lhůtě splatnosti, která je dvacet dní až za třicet dní a tak se celková doba od fakturace šplhá k 50 dnům.

"To řadu soukromých ordinací přivádí k finančním problémům, nemají z čeho platit nájem, zaměstnance, telefon, energie atd. Jestliže se do tří měsíců situace nezlepší a VZP se nedostane z dluhu, který podle nás činí už pět miliard korun, zvažujeme kroky, že pošleme tuto pojišťovnu do konkursu," řekl Rath. Součková to ale považuje za předčasné.

Podle Ratha možným řešením situace je i navýšení zdravotního pojištění a navýšení plateb od státu za státní pojištěnce - hlavně děti a důchodce. Součková soudí, že zavedení větší spoluúčasti pacientů nic nevyřeší. Chce jít cestou snižování nákladů pojišťoven, větší kontroly jejich hospodaření a lepší vymahatelnosti peněz od neplatičů pojistného. Ti dluží VZP 13 miliard korun.

Vrácení peněz nepomůže

Rath uvedl, že vrácení 840 miliónů korun, které požaduje VZP od nemocnic nic nevyřeší. Změny je třeba udělat mnohem razantnější a systémové.

VZP v pátek oznámila, že nemocnice nevyčerpaly zálohy, které jim poskytla a tyto peníze musí vrátit. VZP si je chce v červenci a v srpnu strhnout z paušálních plateb, jimiž měsíčně nemocnice zálohuje.

Proti tomuto jednorázovému stržení peněz se ale vyslovila pondělní schůzka ministryně zdravotnictví Marie Součkové s premiérem Vladimírem Špidlou. "Jsme pro postupné strhávání peněz a ne naráz jednorázově. To by mnohé nemocnice přivedlo do vážných problémů," uvedla Součková po jednání u Špidly.

Rath a Součková jsou zajedno pouze v optimalizace zdravotní sítě. Oba se domnívají, že zdravotnických zařízení je moc a musí dojít k jejich redukci.

Podle Ratha VZP by měla zrušit některé své podivné aktivity, "například léčbu alergických dětí u moře, protože léčebný účinek není prokazatelný, dále placení plavenek do bazénů v rámci preventivních programů, hrazení antikoncepce a zamyslet se musí i nad lázeňskou péčí, kde účinek léčby rovněž není průkazný," řekl Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám