Hlavní obsah

Rath nechce Roithovou v komisi, obvinil ji z lobbingu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident České lékařské komory David Rath požádal ve čtvrtek dopisem předsedu KDU-ČSL, aby stáhl senátorku Zuzanu Roithovou z koaliční komise pro zdravotnictví. "Paní senátorka nehájí zájmy systému zdravotní péče, její stanovisko nápadně kopíruje stanoviska některých farmaceutických firem," sdělil Právu písemně Rath.

Foto: Staré Hrady
Článek

Spor je o úhrady pojišťoven za léky v příštím roce, které má stanovit připravovaná ministerská vyhláška. Roithová navrhuje, aby se úhrady nezvyšovaly a zůstaly na úrovni letošního roku. Tím by pojišťovnám ceny za léky nestouply, protože firmy by byly nuceny vejít se do úhrad od pojišťoven.

Rath ale tvrdí, že komora prosadila do připravované vyhlášky zlevnění desítek léků a to by přišlo vniveč.

Roithová odmítla vazbu na farmaceutické firmy. Spíše ji prý vidí na Rathově straně. Připomenula časopis komory s inzeráty na léky. "Časopis komory je ziskový pro tu část představenstva, která ho vlastní, proto se pan Rath angažuje," řekla ČTK. Vysvětlila, že podle návrhu komory by se některé léky užívaly v širším spektru nemocí, dostávalo by je více pacientů, a to by náklady pojišťoven zvedlo.

Na dopis Ratha reagoval pro Právo týž den i předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Necítím žádnou potřebu komentovat jakákoli vyjádření Davida Ratha. Současného prezidenta ČLK nepokládám za reprezentativního zástupce lékařské veřejnosti," prohlásil Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám