Hlavní obsah

Rath měl nabízet Pancové prodej zlata bez DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kateřina Pancová, David Rath a Petr Kott nashromáždili podle policie milióny korun. Podle pořízených odposlechů se pak Pancová s Rathem radila, jak s penězi naložit. Ten jí měl nabídnout zprostředkování investice do zlata osvobozeného od daně z přidané hodnoty.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Informaci přinesla v úterý Mladá fronta Dnes s odkazem na přepis policejních odposlechů Ratha a Pancové z května. "Já jsem schopen ti sehnat třeba zlato. Za dobrou cenu. Bez DPH, dokonce že ti ho přivezou i sem. Je menší jako, rozumíš, jako menší objem," řekl Rath Pancové v jejím domě v Rudné u Prahy. Údajně jí poradil, že nejlepší by bylo zvolit zlaté mince.

"Dále se Rath s Pancovou baví o možnosti koupi zlata. Rath sděluje, že má tuto možnost, ale musí sdělit prodejcům, kteří toto prodávají jako neevidované obchody, a tudíž bez odvedení DPH, za kolik požaduje Pancová nakoupit. Prodejci požadují platbu v eurech, ale zase jsou schopni dovézt zlato načerno, jak zmínil Rath, tedy bez DPH," stojí dále v policejním spisu.

Žlutě pěkný penízky

Úryvek patrně souvisí s dříve zveřejněným výrokem Davida Ratha, který se spolu s Pancovou podle policejních odposlechů rozplýval nad „žlutě pěknými penízky“. "Takový hezký penízky. Lesklý, takový žlutě, žlutě pěkný. Takový hezký, takový žluťoučký," řekl tehdy Rath. Rath později při sněmovním jednání o jeho imunitě uvedl, že se nebavili o penězích, nýbrž pouze v žertu parafrázovali Tolkienova Pána prstenů.

Podle části přepisu policejních rozhovorů, které na konci května získalo Právo, se Rath s Pancovou o těchto „žlutě pěkných penízcích“ bavili těsně před tím, než policie před domem Pancové s Kottem Ratha zatkli. „Jo. To bys byl hodnej. Já bych je chtěla i mít takový hezký penízky,“ řekla tehdy Pancová Rathovi.

„Nekazí se to, neplesniví. Můžeš je schovat dobře,“ dodala a přirovnala se k caru Nikolaji. „To bych byla jako ten car Nikolaj, přeci po nich stříleli a voni vůbec neumírali, protože byli všude vobložený tím zlatem a těma diamantama. Voni si mysleli, že je vochraňuje car, Bůh. Voni měli na sobě zlato, přece. To jsi nečet?“ obrátila se Pancová na Ratha těsně před tím, než před domem zasáhla policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám