Hlavní obsah

Řápková: Oslovila jsem lidi, kteří ODS nikdy nevolili

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Primátorka Chomutova Ivana Řápková se zviditelnila svým radikálním postupem vůči dlužníkům a neplatičům v Chomutově. Chtěla by za ODS kandidovat v předčasných volbách do Sněmovny.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (v popředí) v Senátu

Článek

Přes média se hádáte s ministrem Kocábem. Dosud jste se nesešli. Stála byste o schůzku?

Samozřejmě. Pan Kocáb byl v Chomutově několikrát. Ani jednou mu nestálo za to, aby se za mnou, za někým na radnici zastavil. Přijel vždy za Romy. Ostatně já jsem jeho, ale i předcházející paní ministryni (Džamilu Stehlíkovou) požádala o pomoc při řešení sociálně znevýhodněných už loni v polovině prosince. Paní ministryně mi na dopis neodpověděla vůbec. Pan ministr mi po urgenci, po několika měsících odpověděl – to řeknu zjednodušeně –, že mi stejně v ničem nepomůže.

Jak vnímáte nástup ultrapravice?

Kdo je znalý situace, ví, že je to dávný problém. Například v Janově byly útoky už loni. Proč si ale nikdo z těch, kteří mě viní z rasismu, nepoloží otázku, proč slušní lidé extremisty podporují? Většinová společnost je frustrovaná z toho, že musí plnit povinnosti, a pak je tady privilegovaná skupina lidí, nad kterou kdosi drží ochrannou ruku a která zásadně neplní nic.

To je vidět i na chomutovských exekucích. Proč se pan Kocáb, ombudsman neozvali dříve, kdy byly podobné exekuce uvaleny na majetky pracujících lidí s bankovními účty? Kde byli ochránci lidských práv? Když se sáhne na privilegované, jak jim říkám, najednou vylezou. Práva a povinnosti musejí platit pro všechny. Já jsem odměny pro exekutory nestanovila, to udělali poslanci, ministři, kteří zákony navrhují. Ať odměny exekutorům sníží.

Obvinila jste některé neziskové organizace, třeba Člověka v tísni, že vám podrážejí nohy a porušují zákony.

Podívejte se. My jsme zahájili exekuce po výplatě sociálních dávek a na další výplatu přišli zástupci Člověka v tísni. Radili těm, kteří jsou na sociálních dávkách, jejich příjemcům, jak se vyhnout exekutorovi, jak nezaplatit dluh. Vymysleli plnou moc. Přivedli právníka, ten ji několika lidem podepsal a šel za ně vyzvednout peníze. Není to řešení a je to neetické. V čem Člověk v tísni dlužníkům pomohl? Že jim dál roste dluh?

Nepropadají se ale dlužníci po exekucích ještě do většího sociálního bahna?

Mají několik sociálních dávek, které jsou jim vypláceny. Třeba dávky státní sociální podpory, plus podporu v nezaměstnanosti vyplácenou úřadem práce. Dávku pomoci v hmotné nouzi jim vyplácí úřad… A na co jsou sociální dávky určené? Jen na jídlo, bydlení? Ne, jsou i na další povinnosti, na poplatky za odpady, psy, pokuty a podobně. Lidé si musejí peníze rozložit tak, aby zaplatili všechno. Dávky jsou dostatečně vysoké. Chceme naučit neplatiče, že mají platit dluhy a nenechávat je narůst do obrovských rozměrů.

Navrhujete i změny legislativy?

Je velký problém, že se neřeší pokuty za přestupky. Pokud je lidé dobrovolně nezaplatí, nemáme jako město šanci je vymoci. Proto chceme, abychom mohli sáhnout na dávky a strhnout si vše sami. Pak chceme další možnost, veřejně prospěšné práce pro ty, již nemají žádné peníze ani majetek. A pokud veřejně prospěšné práce nevykonají a budou mít těch pokut za přestupky třeba pět, chceme, aby následoval nejhorší trest, vězení.

Myslíte si, že vaše razance může ODS vyhrát sněmovní volby v severních Čechách?

Spekuluje se o tom. Těžko říci. Myslím si, že jsem oslovila skupinu lidí, která ODS nikdy nevolila. Píší mi, že sice nefandí ODS, ale mně ano. Doufám, že to určité hlasy přinese. Jinak podporu veřejnosti cítím obrovskou. Dostávám tisíce e-mailů, lidé mi vyprávějí své příběhy a prosí o pomoc. Cítí, že se konečně někdo postavil na jejich stranu. A na petici studentů z Kadaně na mou podporu je už přes 161 tisíc podpisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám