Hlavní obsah

Ransdorf: V Curychu jsem navazoval komunikaci mezi bankou a klientem V.H.

• Aktualizováno

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM), který byl zadržen ve švýcarské bance spolu se třemi Slováky, se v neděli dopoledne vrátil do vlasti. Odpoledne uvedl, že v Curychu chtěl navázat komunikaci mezi bankou a významným klientem, od nějž měl plnou moc. Jeho jméno neuvedl, pouze iniciály V.H.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Klient údajně vlastní v bance Zürcher Kantonalbank významné konto, ale ústav s ním deset let nekomunikuje, proto chtěl spojení navázat. Přiznal, že v bance byl v doprovodu tří Slováků, právě od nich prý dostal plnou moc.

Uvedl, že banka s ním vůbec nejednala a rovnou zavolala policii kvůli falešným dokumentům. On sám prý kopie těchto dokumentů dostal těsně před návštěvou banky. Je přesvědčen, že zákon neporušil.

Jaký vztah má ke klientovi banky V.H., Ransdorf neuvedl. "Lidé kolem pana V.H., především jeho manažer, pan P.G., se domnívali, že mohu s bankou otevřít komunikaci, a proto mne vybavili plnou mocí, která mne k tomuto jednání opravňovala," uvedl Ransdorf.

Podle slovenských médií je Slovákem, který jako jediný ze čtveřice zůstává zadržován švýcarskou policií, bývalý starosta obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický.

Ransdorf uvedl  že k žádnému jednání v bance vůbec nedošlo. Na místě byla pouze žena na recepci a následně se dostavila ochranka a poté policie, kterou zavolala banka. Policisté skupinu odvezli na služebnu a byla umístěna do cely. Začalo šetření kvůli falešným dokumentům.

Stranu nekontaktoval

Předseda komunistů Vojtěch Filip v neděli ráno řekl, že Ransdorf ho ještě nekontaktoval. "Ještě ne. Až se ozve, vydám prohlášení," uvedl. Ve vysílání České televize v poledne dodal, že Ransdorf patrně považuje celou věc za „soukromou záležitost”. Považoval by nicméně za „lidsky slušné”, aby byl coby předseda strany, za niž zasedá  v europarlamentu, o věci informován.

To ale Ransdorf zřejmě učinit nehodlá. Prohlášení poslal své kolegyni – europoslankyni Kateřině Konečné s žádostí, aby jej poslala vedení KSČM. Strana ale Ransdorfa vyzvala, aby ji kontaktoval osobně a předložil veškeré možné dokumenty.

Prý chtěli převést stovky miliónů eur

Švýcarská policie zadržela českého europoslance spolu s trojicí Slováků, kvůli podezření, že v curyšské bance manipulovali s falešnými dokumenty. Podle slovenského ministerstva vnitra se snažili peníze vybrat. Ransdorf i dva ze tří slovenských občanů byli propuštěni v sobotu. V pondělí se možná rozhodne, zda proti poslednímu ze zadržených bude vzneseno obvinění.

Politik poté zamířil do České republiky a prostřednictvím své asistentky v sobotu pouze vzkázal, že žádný účet v curyšské bance neměl a nemá a "o žádný výběr financí v této bance nešlo".

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ransdorf

Slovenská média dříve informovala, že transakce ve švýcarské bance se týkala částky 350 miliónů eur (9,45 miliardy korun). Uvedla také, že účet v bance byl na jeho jméno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám