Hlavní obsah

Stále máme naději, že prezident jmenuje vládu jako celek, řekl Rakušan

– Praha • Aktualizováno

Kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem vyjádřil naději, že bude vláda jmenována jako celek, tedy i s kandidátem na resort zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Zeman současně podle jeho slov počítá s tím, že vláda bude jmenována v polovině prosince.

Vyjádření kandidáta na ministra vnitra Víta Rakušana po jednání s prezidentemVideo: ČTK

 
Článek

„Vyjádřil jsem naději, kterou v sobě máme, tedy že vláda bude nominována jako celek. Za kandidáty si stojíme. Nevidíme nikoho, kdo by nesplňoval požadavky pro to stát se ministrem,“ řekl Rakušan po jednání s prezidentem.

Zeman totiž nesouhlasí s kandidátem na resort zahraničí Lipavským. V úterý mu měl na schůzce v Lánech říct, aby kandidaturu vzdal. Ten za svojí nominací stojí, stejně tak jako jmenovaný premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala: Na nominacích do vlády se nic nemění

Domácí

Fialova vláda by pak mohla vzniknout během příštích týdnů. „Prezident počítá s tím, že by vláda mohla být kolem poloviny prosince jmenována,“ uvedl také po jednání se Zemanem Rakušan.

Na schůzce řešili agendu ministerstva vnitra. „Tématem byly bezpečnostní otázky České republiky, prezidentovi jsem představil koncept, který máme v programu,“ nastínil. Řeč přišla i na problematiku České pošty či reformu pracovišť policie.

Na zámek do Lán dorazí odpoledne i kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Síkela v seznamu kandidátů v minulém týdnu nahradil původně navrženého Věslava Michalika (STAN), který se nominace kvůli spekulacím o svém podnikání vzdal.

Lipavský u Zemana narazil. Vzdej to, měl mu navrhnout

Domácí

Cyklus Zemanových schůzek s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Protože je prezident kvůli onemocnění covidem-19 v izolaci, jedná s kandidáty přes mikrofony a po dobu schůzky bývá oddělen plexisklovou bariérou.

Dosud pak prezidenta v Lánech navštívilo 11 navržených členů a členek budoucí vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám