Hlavní obsah

Rakušan za výroky o Romech odvolá starostu z kandidátky STAN, pokud sám neodstoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poděbrady
Aktualizováno

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan odvolá z kandidátky do podzimních komunálních voleb starostu Poděbrad Jaroslava Červinku, pokud ji sám neopustí. Důvodem jsou Červinkovy staré výroky o Romech. Před lety uvedl, že by se měli střílet.

Foto: Twitter, Novinky

Jaroslav Červinka (uprostřed), starosta Poděbrad

Článek

K odstoupení z kandidátky starostu vyzvalo oblastní sdružení STAN Nymburk, které se na popud Rakušana sešlo. Červinka uvedl, že o výzvě bude přemýšlet.

Dozorčí rada hnutí podle něj podala podnět na pozastavení Červinkova členství ve STAN, zabývat se jím bude nejbližší předsednictvo.

Poděbradský starosta na červnovém jednání městského zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Uvedl, že ji dostal za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem.

"Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy," řekl. Při vysvětlení na policii pak tehdy odmítl, že by měl sklony k rasismu a že by chtěl Romy střílet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám