Hlavní obsah

Rakušan: Na datové schránky útočí hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Systém datových stránek čelí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) hackerským útokům. Data uživatelů podle něj nebyla zasažena, nicméně systém je pomalejší a mohou se objevovat problémy při přístupu ze zahraničí. Útoky podle ministra přetrvávají. Rakušan to ve čtvrtek uvedl na tiskové konferenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na řešení podle Rakušana pracují experti a veškerými kybernetickými útoky se zabývá i nově zřízený policejní útvar Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. „Situace se řeší, v současné době útoky stále přetrvávají,“ uvedl.

„Odražení útoků je úspěšné v tom nejdůležitějším - v zachování bezpečnosti a ochraně dat. A to se všechno povedlo,“ uzavřel Rakušan.

Datové schránky jsou od letošního roku povinné i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Celkem se do března jejich počet zvýší o 2,2 milionu zhruba na 3,9 milionu. Naopak dobrovolné nakonec zatím zůstalo používání datové schránky pro soukromé fyzické osoby.

Schránku si dosud musely povinně zřídit úřady nebo právnické osoby, dobrovolně si ji pak může založit každý občan.

Stát nebude lidem automaticky zřizovat datovou schránku, schválili poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám