Hlavní obsah

Fiala si předvolal Rakušana kvůli jmenování Redlova známého šéfem špionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) si za svým jmenováním Petra Mlejnka do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) stojí a vzkazuje, „ať nepodléháme honu na čarodějnice“, opozice ho opakovaně vyzývá k rezignaci. A o věci si chce s ním promluvit také premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Foto PRÁVO – Petr Hloušek

Vít Rakušan a Petr Fiala minulý týden na zasedání vlády

Článek

„Budu o této věci s panem ministrem Rakušanem mluvit příští týden. V tuto chvíli vycházím z toho, že pan ředitel Mlejnek má prověrku na stupeň tajné a je v současnosti prověřován na nejvyšší stupeň,” napsal Novinkám premiér prostřednictvím Úřadu vlády.

„Předpokládám, že české orgány mají dost informací k tomu, aby posoudily bezpečnostní způsobilost pana Mlejnka i při zohlednění dnes medializované záležitosti,” doplnil.

Nový šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem

Domácí

Mlejnek, kterého jmenoval do funkce právě Rakušan, měl totiž podle středeční zprávy serveru Seznam Zprávy pravidelné kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr, minimálně od roku 2012.

Rakušan: Jde o profesionála 

Rakušan serveru řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Na Twitteru poté doplnil, že si za jmenováním Mlejnka stojí.

„Jde o profesionála s úctyhodným kariérním profilem a bezpečnostní prověrkou NBÚ. Rozhodně nesdílím názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Nepodléhejme honu na čarodějnice,” napsal.

Opozice chce rezignaci 

Opozici ale kontakt Mlejnka s Redlem vadí. „Tady reálně hrozí, že si mafie dosadila na pozici šéfa tajných služeb svého člověka a podle ministra vnitra Rakušana je to v pohodě. Jak jinak si vysvětlit, že o vztahu šéfa špionů s mafiánem a korupčníkem věděl, ale nevadí mu?! To mě vážně šokuje,” napsal Novinkám expremiér a šéf ANO Andrej Babiš, který sám čelí obžalobě z dotačního podvodu.

„Vít Rakušan ani nikdo jiný z hnutí STAN nemůže být v čele resortu vnitra. Pokud ministru vnitra opravdu nevadí, že jím jmenovaný šéf civilní rozvědky udržoval styky s pravou rukou Radovana Krejčíře, tak už si připadám opravdu jak někde v Palermu,” uvedla pro Novinky šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Rakušan: Svědomí mám čisté, nemám důvod odejít

Domácí

Vztah Mlejnka s Redlem vadí i SPD.  „Je absurdní a nepřijatelné, aby Vít Rakušan, předseda takovéto zločinem prosycené strany, vedl vnitro a policii. (...) Jediným řešením je okamžitý odchod Víta Rakušana i celého STAN z vlády,” řekl Novinkám šéf hnutí Tomio Okamura.

„Svolala jsem komisi pro kontrolu ÚZSI a chci slyšet vyjádření ředitele Petra Mlejnka a ministra vnitra k tomu, co se píše,” uvedla na Twitteru předsedkyně komise Taťána Malá (ANO).

Kalousek: Šokující

Nad kontakty se pozastavil i bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). „Tímhle se nelze promlčet. Pokud ano, tak za zcela neúměrnou cenu,” napsal na sociální síť.

„Šokující na tom je, že Vít Rakušan o Mlejnkových kontaktech s Redlem věděl, ale přesto ho navrhl vládě ke jmenování. Tohle se věrohodným způsobem vysvětlit nedá,” doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám