Hlavní obsah

Řádí nachlazení i chřipka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekárny lékařských pohotovostí jsou plné lidí, které během vánočních svátků sklátily virózy či angíny. V Ostravě se počet pacientů s akutními respiračními onemocněními zvýšil zhruba trojnásobně. Například na pohotovost městské záchranné služby v Ostravě-Fifejdách přijde denně 50 a více lidí.

Článek

Stejná situace je i v Olomouckém kraji. "Jen během dneška jsme ošetřili více než 70 pacientů, z nichž 60 mělo záněty horních cest dýchacích cest, virózy a angíny. Podobná situace byla i v předchozích dvou dnech," řekl lékař přerovské pohotovosti Petr Novák. Počet ošetřených pacientů je podle něj v těchto dnech přibližně dvojnásobně vyšší, než je běžné.

"Má na to samozřejmě vliv virová infekce, která je mezi lidmi, ale i to, že jsou již třetí den zavřené ordinace obvodních lékařů, takže lidé více vyhledávají pohotovost," uvedl Novák.

Nemocní jsou i v Praze

Čekárny plné dospělých i dětí jsou typickým obrázkem svátečních dnů v Praze a středočeských městech. Lidé vyhledávají služby zdravotníků hlavně kvůli virózám a chřipkám, některým znepříjemnila volné sváteční dny i angína.

"Devadesát procent pacientů jsou nachlazení - kašel, rýma, virózy, ale i chřipky," řekla zdravotní sestra Jana Hazdrová, která slouží na pohotovosti pro dospělé v Palackého ulici v centru Prahy. Zatím nezaznamenali žádný typicky vánoční případ, jako jsou bolesti žlučníku či rybí kost v krku."

"Máme hodně pacientů, všechno to jsou virózy, objevilo se i pár opravdových chřipek," řekla sestra Zdenka Podroužková z pohotovosti na Praze 3.

Sever Čech byl první

Na Děčínsku kvůli chřipce místní nemocnice již od 20. prosince zakázala návštěvy.

Ani vánoční volno nezabrzdilo epidemii respiračních onemocnění, která v Ústeckém kraji plní lékařské pohotovosti. Lékaři hlásí plné ordinace lidí se záněty horních cest dýchacích, ale i s angínami a zápaly plic. Objevují se i chřipky. Ústecká pohotovost ošetřila v pátek do třech hodin 80 pacientů. "Střídají se těžké virózy, zápaly plic, angíny a chřipky," řekla lékařka Pavla Píchová.

Také v Teplicích, kde při běžném provozu pomohou lékaři za den asi padesátce lidí, odešlo s předpisy na léky k 15:00 zhruba 80 nemocných. "Do 20:00, kdy bude pohotovost otevřena, vzroste počet pacientů za dnešek určitě na 150," řekla zdravotní sestra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám