Hlavní obsah

Půlnoční na Hradě hlásí plno, lidé lístky rozebrali během pár hodin

Praha

Lidé si během úterý rozebrali vstupenky na štědrovečerní půlnoční mši v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, na kterou letos kvůli koronavirovým opatřením může přijít jen omezený počet účastníků. Zájemci si mohli od rána lístky zdarma vyzvednout na recepci pražského arcibiskupství na Hradčanském náměstí, odpoledne už zbývalo jen pár posledních.

Foto: Profimedia.cz

Interiér katedrály sv. Víta

Článek

Povolený počet účastníků mší se v současném čtvrtém stupni protiepidemických opatření snížil na 20 procent kapacity kostela. Generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík řekl Radiožurnálu, že po dohodě se Správou Pražského hradu se může půlnoční mše ve svatovítském chrámu zúčastnit 300 lidí, tomu uzpůsobili i počet vstupenek.

Živě v televizi

„Lístků v tuto chvíli zbývá posledních pět," sdělil po 16:00 Stanislav Zeman z pražského arcibiskupství. Bohoslužbu, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka, bude v přímém přenosu vysílat TV Prima.

Pražské arcibiskupství získalo pro mši v katedrále výjimku, protože areál Pražského hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen. Historické sídlo českých králů a prezidentů bude otevřeno také pro návštěvníky bohoslužeb, které začínají 25. prosince v 10:00, 26. prosince v 10:00, na Silvestra v 16:00 a na Nový rok v 10:00.

Na Vánoce budou povolené půlnoční mše i nákupy, silvestrovská noc se zákazem vycházení

Domácí

Na Boží Hod vánoční se také uskuteční v 16:00 setkání u jesliček. Přístup do prostoru Pražského hradu bude vždy pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, a to půl hodiny před začátkem.

V Česku nyní platí mezi 23:00 a 05:00 zákaz vycházení, vláda nicméně udělila pro účastníky půlnočních bohoslužeb výjimku. Mnohé farnosti už ale předem od jejich konání upustily a sváteční bohoslužby připravily na časnější dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám