Hlavní obsah

Pseudokauzou s lithiem chce Babiš zakrýt své problémy, tvrdí Havlíček

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpolitizovaná pseudokauza lithium je důsledkem snahy trestně stíhaného předsedy ANO Andreje Babiše zakrýt či oddálit vlastní problémy, míní ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Memorandum uzavřené s australskou společností je zcela nezávazný dokument, ze kterého nevyplývají pro ČR žádné povinnosti, naopak může pomoci české ekonomice a firmám při budoucí těžbě a zpracování vzácného prvku.

Havlíček: Memorandum o lithiu není smlouvaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Celou tuto kauzu považuji za zpolitizovanou. To, že byla zpolitizována, je účelový krok hnutí ANO, pana Babiše a komunistické strany. Pan Babiš nepochybně potřebuje zakrýt svoje vlastní problémy. Člověk, který je trestně stíhán pro dotační podvod, je podle mého názoru nedůvěryhodný a nikdo mu už nemůže věřit,“ uvedl Havlíček v Brně před zahájením druhého dne Mezinárodního strojírenského veletrhu.

K důvodům podpisu memoranda, které sám inicioval, také uvedl, že se od samého počátku snažil do problému těžby zapojit stát.

„Chtěl jsem stát zapojit proto, protože ten, kdo dneska vlastní průzkumné licence, má také přednostní právo na případnou těžbu. Toto byl jediný způsob, jakým se může stát znovu vrátit do hry ať už například prostřednictvím státního podniku Diamo, nebo například vytvořením společného podniku,“ řekl Havlíček k důvodům vzniku memoranda.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (vpravo) s ředitelem surovinové politiky ministerstva průmyslu Pavlem Kavinou

Jednání v parlamentu vítá

Pro Česko to podle něj může znamenat příležitost pro vytvoření zcela nového oboru, kterým by podle Havlíčka mělo být odvětví těžby a zpracování lithia. Podpis memoranda bylo podle ministra vyvrcholením měsíců příprav.

„Neviděl jsem žádný důvod, proč bych nemohl memorandum uzavřít. Australská společnost je jediná, která vlastní průzkumné licence, ty nikdo jiný podle českých zákonů nemůže získat a podle českých zákonů má také přednostní právo na případnou těžbu v budoucnosti. Nebyl tedy jiný subjekt, s kým bychom mohli jako ministerstvo jednat,“ řekl ministr. Mimořádné jednání ve Sněmovně i Senátu vítá, tvrdí, že bude moci celou záležitost objasnit a vysvětlit.

Vysvětlení záležitostí kolem těžby lithia žádá také vládní KDU-ČSL, a to od ministrů ČSSD a ANO. Vláda podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka o lithiu nerozhodovala, dosavadní kroky byly v pravomoci ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu.

„Věřím, že kolegové (ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček) podají veřejnosti vysvětlení místo toho, aby se před volbami ANO a ČSSD navzájem napadaly a říkaly si, kdo je větší padouch. Je potřeba věcnost," řekl Bělobrádek.

Ložisko je velká šance

Významnost ložiska lithia potvrdil Pavel Kavina, ředitel surovinové politiky ministerstva průmyslu. „Takto významná ložiska jsou v Evropě pouze dvě, v současné době však není ani jedno z nich těženo. Těží se pouze v malé míře v Portugalsku, ale tamní lithium se nepoužívá do bateriového průmyslu,“ uvedl Kavina. Ložisko je podle něj potenciálně velkou příležitostí pro rozvoj české ekonomiky, byť zatím nebyla zpracována studie proveditelnosti.

„To bude až příští rok, pak budeme o ložisku vědět vše,“ dodal Kavina. „Bude-li zdroj správně využíván, dá to šanci vybudovat v Česku celý zpracovatelský řetězec,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám