Hlavní obsah

První cestu Zikmunda a Hanzelky připomněla po 70 letech jízda veteránů

– Praha

Jízda veteránů v sobotu připomněla 70 let od chvíle, kdy Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund nasedli do Tatry 87 a vyrazili do Afriky. Jízda začala ráno v Opletalově ulici v Praze a pokračovala k Národnímu technickému muzeu. V poledne se účastníci akce vydali na cestu do Zlína. Cesta legendárního modelu tatrovky bude poté pokračovat i dál do francouzského města Marseille a bude přesně kopírovat tehdejší trasu H+Z.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Na snímku ze startu jízdy v pražské Opletalově ulici je v otevřené střeše Tatry 87 ředitel cestovatelského festivalu Neznámá země Miroslav Náplava (vlevo) a organizátor festivalu Petr Horký (vpravo). Řídí majitel vozu Michal Popov.

Článek

Jízdy se účastní organizátor cestovatelského festivalu Neznámá země Petr Horký. Festival začal ve Zlíně 19. dubna a potrvá do 30. dubna, letos se koná již 21. ročník. Horký pojede s ředitelem festivalu Miroslavem Náplavou právě vozem Tatra 87, řídit bude majitel vozu Michal Popov.

Zikmund a Hanzelka coby absolventi ekonomie vyrazili do Afriky 22. dubna 1947 s cílem objet svět. Jízda veteránů začala v sobotu na den a hodinu přesně, tedy v 9:30. „Odtud ve svých 27 a 28 letech odjížděli Zikmund a Hanzelka do Plzně, kde jim maminka uvařila vepřo, knedlo, zelo. A potom pokračovali do Železné Rudy a dál do Marseille, kde se nalodili na loď a dopluli do Casablanky,” uvedl k začátku cesty známých cestovatelů Horký.

Foto: ČTK

Jízda veteránů připomněla 22. dubna 70 let od cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda do Afriky. Snímek z roku 1947 zachycuje odjezd legendární cestovatelské dvojice z pražské Opletalovy ulice. Stojící Zikmund, za volantem Tatry 87 sedí Hanzelka.

U technického muzea se k novodobým cestovatelům připojili další veteráni a vozy se poté vydali na cestu do Zlína, kde se koná festival Neznámá země, oslavující 70 let od první cesty známého cestovatelského dua. Vozy projedou i kolem vily, kde dnes stále žije osmadevadesátiletý Zikmund.

Cesta Zikmunda a Hanzelky v roce 1947 vedla nejprve do Afriky, z Kapského města pak přepluli do Argentiny a vydali se na pouť po Jižní a Střední Americe. Za tři a půl roku projeli 44 zemí, urazili 111 000 kilometrů, z toho 61 700 ve svém voze. Pořídili 10 000 fotografií a natočili 11 kilometrů filmu.

S jejich příběhem seznámí návštěvníky i pražské technické muzeum, které pro ně připravilo mimo jiné komentované prohlídky automobilové sbírky a slavné Tatry 87. V přednáškovém sále uvede třikrát dokument Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda z roku 2014 a expozici Doprava doplnilo o věci z první cesty Hanzelky a Zikmunda do Afriky, a to o pistole, mapy, mince, suvenýry nebo obuv.

Reklama

Výběr článků

Načítám