Hlavní obsah

První blok Temelína obnoví dodávky proudu

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín v pondělí ráno znovu obnovila štěpnou reakci v reaktoru prvního bloku. Ten byl zhruba měsíc odstavený, aby šetřil palivo na energeticky náročný leden.

Foto: Lucia Kajánková

Vítek Maštalíř, Jiří Kniha a Marie Jansová v inscenaci Ode dna

Článek

"Nyní bude následovat několik zkušebních jízd turbogenerátoru, po jejichž ukončení blok připojíme do rozvodné sítě a zvýšíme výkon na sto procent," řekl v pondělí Právu mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Celý leden tak bude temelínská jednička dodávat elektrický proud do sítě podle potřeb Centrálního energetického dispečinku. V únoru pak technici zahájí zhruba dvouměsíční odstávku spojenou s výměnou jedné čtvrtiny paliva v reaktoru.

Do sítě je od nedělního rána připojen také druhý blok Temelína. V něm nyní obsluha pokračuje ve zkouškách určených pro etapu energetického spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent. Celkem čeká druhý blok na této výkonové hladině ještě asi 300 zkoušek a testů. Po ní budou následovat další dvě etapy energetického spouštění s výkonem do 75 a 100 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám