Hlavní obsah

Prvňáci mají vysvědčení bez velké známky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Školáci si v pondělí ze školy odnášejí pololetní vysvědčení. Prvňáci na něm poprvé nebudou mít jen jednu známku za svou práci v první části školního roku, ale ohodnocen budou mít každý předmět zvlášť. Některé děti se mohly s výsledkem svého půlročního úsilí seznámit už v pátek.

Foto: archiv Jiří Jakeš

Průvodce Jiří Jakeš v dobovém kostýmu.

Článek

Na pololetní prázdniny si děti budou muset počkat až do konce týdne. Letos totiž připadají na pátek 4. února.

Hned následující týden začínají dětem z Prahy 6 až 10, Chebska, Karlovarska, Sokolovska, Nymburska, Jindřichohradecka, Litoměřicka, Děčínska, Přerovska a Frýdecko-Místecka týdenní jarní prázdniny.

Jednu nebo více známek?

Rozhodnutí, že od letošního pololetního vysvědčení musí být i u žáků 1. třídy uvedena známka zvlášť u každého předmětu, nemá jen své odpůrce, ale i zastánce. Na mnoha školách totiž už dříve využili možnosti známkovat i v pololetí prvňáčky podle jednotlivých předmětů.

"Už mnoho let mají naši prvňáčci na vysvědčení více známek. Pro děti je to jednoznačně motivační záležitost," řekla dříve Právu ředitelka školy v podhorské obci Tisá na Ústecku.

I ve Velkých Hamrech na Jablonecku už několik let klasifikují v pololetí prvňáčky více známkami. "Více známek mi připadá spravedlivější. Žáček je třeba slabší v češtině, takže z ní dostane dvojku a musí přidat, ale z ostatních předmětů může mít jedničku. A podle našich zkušeností se prvňáčci naopak těší, že budou mít na vysvědčení více jedniček než jednu," vysvětlila Právu zástupkyně ředitele ZŠ Velké Hamry 1 Dagmar Přeučilová.

Někteří ředitelé škol ale míní, že jedna známka prvňáky více motivuje. "Z vlastních zkušeností považuji za lepší, kdyby prvňáčci mohli dostat na pololetní vysvědčení tu velkou jedničku, která je určitě víc motivovala k učení. Před lety jsme jednou zkusili známkovat předměty odděleně. Ale neosvědčilo se nám to. Dříve jsme se mohli rozhodnout sami, ale teď nemůžeme. Naše škola by si ale i nyní zase vybrala známku jednu," řekla Právu Kamila Dvořáková, ředitelka malé venkovské školy v obci Valeč na Karlovarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám