Hlavní obsah

Průzkumy jsou mimo a řada uchazečů o Hrad slibuje nesplnitelné, míní Sobotka

Aktualizováno

Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka je přesvědčen, že někteří z uchazečů o post hlavy státu si pletou prezidenta s premiérem a ve své kampani slibují věci, které by nikdy nemohli splnit. V chatu se čtenáři Novinek mimo jiné uvedl, že tím uvádějí voliče v omyl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Sobotka zároveň apeloval na voliče, aby nedali na průzkumy, které podle něj neodpovídají realitě. Reagoval tak na dotaz, zda není lepší dát hlas kandidátům, kteří mají podle průzkumů reálné šance na postup do druhého kola.

„Průzkumy jsou jedna věc, reálná situace šancí je něco jiného,“ míní Sobotka.

S amnestií, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, Sobotka nesouhlasí, neboť ji považuje za „monarchistický přežitek“. „Milosti bych dával pouze ze závažných zdravotních a sociálních důvodů,“ dodal.

Sobotkovy vztahy s Klausem podle něj ochladly v okamžiku, kdy jej v roce 2002 vyzval k vyvození politické odpovědnosti za výsledek tehdejších voleb.

S Klausem má nicméně podobné názory na další integraci EU. "Poslední roky jde Evropa ke stále větší regulaci a tím si myslí, že vyřeší ekonomické problémy. EU by se měla vrátit ke svým čtyřem svobodám a neuvažovat o federaci," dodal s tím, že samotné členství ČR v Unii vnímá pozitivně.

Kandidát ODS patří mezi stálice strany. Liberecký lékař vstoupil do politiky po listopadových událostech roku 1989. V Liberci se podílel na založení místní organizace Občanského fóra, po jeho rozpadu se stal členem ODS a zapojil se do komunální politiky. V rodném městě působil jako radní do roku 1996, kdy byl poprvé zvolen do Senátu. V horní komoře zasedá nepřetržitě od roku 1996. V letech 2004 až 2010 byl jejím předsedou, po zbytek času je místopředsedou komory.

O Sobotkově kandidatuře na prezidenta se spekulovalo již dlouho, Sobotka sám pak v médiích potvrdil v roce 2010, že svou kandidaturu zvažuje, rozhodující však bylo až stanovisko strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám