Hlavní obsah

Průzkum: Lidé nadávají na privatizaci a podmínky ve stáří, úřady a politiky celkem berou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v Česku jsou celkem spokojení s fungováním místních i krajských samospráv, prací premiéra či kvalitou zdravotní péče. Ve vysvědčení společnosti, které zveřejnila společnost STEM, je ocenili známkou od 2 minus do 3. I po třiceti letech naopak Čechy trápí výsledky privatizace, činnost politických stran a jako špatné vnímají rovněž podmínky života starých lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé hodnotili společnost v 26 kategoriích na školní stupnici od 1 do 5, kde známka 1 znamená výbornou a 5 nedostatečnou.

Dlouhodobě lidé nejlépe hodnotí činnost místních úřadů, které dostaly průměrné hodnocení 2,5. Dobře si stojí i krajské samosprávy s průměrem 2,8. Práci premiéra pak lidé ohodnotili průměrnou známkou 2,9. S trojkou skončilo hodnocení činnosti vlády a prezidenta.

Zatímco hodnocení práce premiéra se v posledních třech letech nemění, vnímání práce prezidenta je výrazně proměnlivější.

Lidi trápí nálada ve společnosti, oceňují nabídku zboží

Domácí

„V dlouhodobé perspektivě můžeme říci, že hodnocení práce prezidenta Miloše Zemana je více rozkolísané a proměnlivé v porovnání s hodnocením prezidenta Václava Klause, který významný propad zaznamenal až na závěr svého mandátu v reakci na kontroverzní krok s udělením amnestií,” konstatovala agentura s poukazem na minulá šetření, kde se hodnocení práce hlavy státu pohybovalo od průměru 2,7 do průměru 3,3.

„Tradičně špatně jsou hodnoceny především výsledky privatizace, dále také činnost politických stran a podmínky života starých občanů. Rovněž poctivost v podnikání častěji dostává od veřejnosti negativní známky a v minulosti patrný trend zlepšování pohledu veřejnosti na tuto oblast se zastavil,” uvedla agentura.

Češi hodnotí lépe prezidenta i premiéra, politická situace se podle nich zhoršila

Domácí

Známky 4 či 5 použilo v hodnocení privatizace 67 procent respondentů, v případě hodnocení činnosti stran a podmínek života starých lidí shodně 48 procent

Vysvědčení společnosti; průměr (vybrané kategorie)
práce obecních/městských úřadů2,5
práce krajských úřadů2,8
práce premiéra2,9
práce prezidenta3,0
vyhlídky do budoucna3,0
vyřizování záležitostí na úřadech3,0
sociální jistoty3,1
slušnost ve vztazích mezi lidmi3,3
práce parlamentu3,3
poctivost v podnikání3,4
zdroj: STEM

Průzkum proběhl od 24. ledna do 6. února a zapojilo se do něj 1062 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám