Hlavní obsah

Průzkum favorizuje ANO, Okamuru žene ze Sněmovny

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle volebního modelu ppm factum by ANO získalo 22,5 procenta, ČSSD 19,4 a komunisté 15,7 procenta. Podle agentury by TOP 09 měla 9,9 procenta, ODS 7,6 procenta, lidovci 6,5 procenta a zelení 5,2 procenta. Ve Sněmovně zastoupené hnutí Úsvit má podle průzkumu podporu 2,9 procenta občanů a porazili by ho i Piráti se třemi procenty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v květnu 2014

Článek

„Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ANO získalo 59 mandátů, ČSSD 48 mandátů, KSČM 39 mandátů, TOP 09 20 mandátů, ODS 16 mandátů, KDU-ČSL 12 mandátů a Strana zelených by získala šest mandátů,” shrnula agentura přepočet na křesla ve Sněmovně.

Strany nynější koalice (ANO, ČSSD a KDU-ČSL) by tak měly ve Sněmovně většinu 119 mandátů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů květnu 2014

Svobodní by podle volebního modelu získali 1,9 procenta a SPOZ by oslovila 1,3 procenta voličů.

Volební účast by v květnu byla pouze 47procentní. K posledním sněmovním volbám přitom loni na podzim přišlo 59,5 procenta oprávněných voličů.

„Menší zájem o účast ve volbách lze vysvětlit relativně krátkým časem, který uplynul od říjnových voleb a s tím související slabší ochotou veřejnosti se tohoto aktu znovu účastnit, a aktuálně nižším zájmem o politiku, který se projevil i v rekordně nízké účasti občanů ČR v letošních volbách do EP,” okomentovala odhadovanou účast agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám