Hlavní obsah

Průlomová schůzka úřadů kvůli platům: je nutné je zveřejňovat

Právo, Radim Vaculík
Praha

Po několikaměsíční vesměs neúspěšné snaze většiny českých médií včetně Práva o to získat od státních úřadů informace o výši platů a odměn konkrétních zaměstnanců přišel v úterý zásadní zlom.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na průlomové schůzce, kterou inicioval předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igor Němec, se společně se zástupci ministerstva vnitra, kanceláře ombudsmana a neziskové organizace Otevřená společnost, o.p.s. shodli na jednotném stanovisku týkajícím se poskytování informací o platech a odměnách pracovníků veřejné správy.

A toto společné stanovisko, které má Právo k dispozici, zní jednoznačně: „Informaci o výši platu či odměně konkrétního pracovníka bude zpravidla nutné na základě individuální žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím poskytnout.“

Bude se to přitom týkat všech povinných subjektů, tedy jak státních orgánů (ministerstva a úřady), tak územních samosprávních celků, tedy i krajů, měst a obcí.

Ministerstvo vnitra jako gestor zákona o svobodném přístupu k informacím proto podle jeho mluvčího Pavla Nováka připraví ještě do konce srpna podrobnější metodický pokyn pro všechny dotčené instituce, jak při vyřizování žádostí postupovat.

Přitom až doposud drtivá většina státem či samosprávami řízených úřadů včetně ministerstev výše platů a odměn svých zaměstnanců odmítala žadatelům dát, přičemž se mnozí odkazovali na červnové stanovisko ÚOOÚ.

Tento úřad varoval orgány veřejné správy, že když platy a odměny konkrétních lidí poskytnou, poruší zákon o ochraně osobních údajů a budou jim hrozit pokuty.

Anketa

Zajímají vás platy a odměny pracovníků veřejné správy?
Ano
84,7 %
Ne
15,3 %
Celkem hlasovalo 9510 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám