Hlavní obsah

Prudké lijáky nadělaly neplechu, Zdechovice zaplavilo bahno

ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Přívalové deště, které zejména v noci na sobotu zasáhly takřka celé území České republiky, nadělaly pěknou neplechu. Zdechovice na Pardubicku zaplavily tuny bahna, které prudký déšť spláchl z polí nad obcí. V Praze zranil blesk dělníka na stavbě metra. Muž byl v sobotu podle Českého rozhlasu propuštěn z nemocnice.

Foto: Leona Roháčková

Na psím hřbitově na Běleckém Mlýně našly věčný klid dvě desítky psů

Článek

Tuny bláta spláchly v sobotu odpoledne obec Zdechovice na Pardubicku. Bahno uvolnil z polí nad obcí nenadálý přívalový déšť. "Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Déšť trval slabou půlhodinku. Bahno, které vniklo do několika domů se valilo po obecních komunikacích na náves," popsal odpolední drama místostarosta Zdechovic Jan Mazal (nez. ). Pohromu, která načas ochromila dopravu na silnici první třídy mezi Přeloučem a Kutnou Horou, likvidovali místní dobrovolní hasiči do pozdního večera.

"Vlastníci polí nechali zanést strouhy, kudy by jinak bahno odteklo mimo obec. Jednání s vlastníky, které se řadu let snažíme přimět aby strouhy obnovili, uvázlo na mrtvém bodě," řekl místostarosta Jan Mazal (Nez.). Bláto zasáhlo i několik sklepů.

"Nebojíme se tady ani tak povodní, jako právě přívalových dešťů. Co pamatuji jde o třetí případ. Nad obcí sice máme proti bahnu rošty, ale na tak velkou vodu to nestačilo," podotkl Mazal. Poslední podobná katastrofa stihla Zdechovice v loňském roce. Bahnu totiž po převzetí bývalých družstevních polí soukromníky už kromě na velkou vodu slabých roštů nestojí nic v cestě. Dříve udržované strouhy odvádějící bláto mimo vesnici nechali současní vlastníci bývalých družstevních polí zanést.

Pražští hasiči řešili 18 případů

Celkem k 18 případům museli kvůli noční bouřce a silnému dešti vyjíždět pražští hasiči. Čerpali vodu ze zatopených sklepů, uřezávali nalomené větve stromů a v jednom případě vyprošťovali zatopený zaparkovaný automobil. Zasahovali rovněž v malostranské budově Poslanecké sněmovny, do jejíchž sklepů tekla voda. K jejímu odčerpání použili dvě čerpadla.

Voda na Vysočině zatopila sklepy a komunikace

Tříhodinová bouře, která se v pátek večer přehnala od jihozápadu Českomoravskou vrchovinou, nenapáchala větších škod. Přívalový déšť někde ucpal kanalizace, zatopil komunikace, sklepy a kotelny. Ve Větrné na Jemnicku utrhl vítr část plechové střechy na bytovce. Vítr místy dosahoval v nárazech síly vichřice kolem 80 kilometrů v hodině, jinde bylo takřka bezvětří.

Bouřky, silný vítr a místy krupobití zasáhly Česko i ve čtvrtek večer a v sobotu ráno. Například v Chebu dnes voda zatopila části ulic a sklepy několika domů. V silném větru na Chebsku popadaly i stromy a v některých obcích byly přerušeny dodávky elektřiny. Na Litoměřicku přinesla bouřka v jedné lokalitě i kroupy o průměru 2,5 centimetru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám