Hlavní obsah

Část silnic ráno pokryla ledovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na jihočeských a středočeských silnicích i na Vysočině se v noci na sobotu začala tvořit ledovka. Voda, která dopadá na vozovku či chodníky, namrzá. Řidiči a chodci musí být opatrní. Situace se bude zlepšovat s tím, jak bude teplota stoupat. Srážky se během dne přesunou nad Moravu.

Převácené auto v lese v Roblíně na Praze-západVideo: Novinky

 
Článek

Podle meteorologů, kteří před ledovkou vydali varování, se může tvořit až do dvou hodin odpoledne. Kromě části Čech trápí zledovatělé silnice i řidiče na Vysočině.

„Venku bylo kolem 100 sypačů, ráno pojedou znovu. Jak prší, tak nám to slévá sůl a přimrzá to,” popsal dispečer krajské správy a údržby na Vysočině Roman Hubený.

Komplikovaná je situace na dálnici D1, kde padá mrznoucí déšť a viditelnost je špatná i kvůli mlze. Podle serveru dopravních informací je špatná viditelnost mezi 130. a 230. kilometrem.

Meteorologové varovali před ledovkou

Počasí

Na jihu Čech jezdí přes 170 sypačů. Vozovky ošetřují chemickým posypem i drtí. „Jsme v plné pohotovosti,” řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová.

Nehody se podle údajů na webu k ránu staly u obce Zubčice na Českokrumlovsku, u Volar na Prachaticku a v Českých Budějovicích a na dalších místech, některé místní komunikace jsou kvůli nehodám uzavřeny. Například silnice 157 u Besednice u Českého Krumlova.

„Nehody máme, ale zatím bez větších zranění,” uvedla mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová.

Teploty se na jihu Čech k ránu pohybovaly mírně pod nulou nebo kolem nuly. Přes den bude zataženo až oblačno, s občasným deštěm, zpočátku i mrznoucím. V polohách s nadmořskou výškou nad 800 metrů a postupně i níže může začít sněžit, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma až pěti stupni Celsia, na horách kolem nuly.

Problémy ve středních Čechách

Ledovka se tvoří i na některých silnicích Středočeského kraje. Silničáři nasadili do terénu téměř všechnu techniku.

„Jak postupovaly dešťové srážky od severozápadu, tak to místy přimrzalo. Od 05:00 jezdí téměř všechna technika na Kladensku, Benešovsku a Kutnohorsku,” řekl ČTK pracovník dispečinku krajských silničářů.

Na Kladensku je v terénu 37 sypačů, na Benešovsku 25 a na Kutnohorsku 42, což je přibližně 90 procent z celkového počtu.

Klouže i Brno

Během rána se náledí začalo vytvářet i na některých místech Jihomoravského kraje. Silničáři upozornili, že klouzat to může i v Brně.

Tam, kde je to potřeba, vyjely posypové vozy, v Brně jich vyjelo všech 21. "Zejména ve vyšších polohách Brna hrozí nebezpečí smyku, řidiči by si měli dát pozor," uvedl v tiskové zprávě provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Před náledím varují silničáři také Blanensku, Brněnsku a Vyškovsku. Na Znojemsku varují před velmi hustou mlhou, viditelnost je někdy pouhých 50 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám