Hlavní obsah

Prověřte náklady na cesty všech ministrů, napsala Šlechtová premiéru Babišovi

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) chce po premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) vyhodnocení nákladů všech ministerstev minulé vlády na pracovní cesty. Požadavkem se brání obvinění z nehospodárnosti při využívání VIP služeb. Babišovi svůj požadavek napsala v otevřeném dopise. Babiš je připraven kontrolu zadat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová

Článek

Lidové noviny ve středu napsaly, že jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb, stát za to zaplatil asi 310 000 korun. [celá zpráva]

Šlechtová informace označila za nehorázné a účelové a napsala, že je proti ní jako člence vlády a ministerstva obrany vedena útočná diskreditační kampaň. Lidové noviny patří do vydavatelství Mafra, které vlastnil Babiš a stejně jako další majetek ho vložil do svěřenského fondu.

Lidové noviny uvedly, že Šlechtová jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb za celkem zhruba 310 000 korun ve 26 případech. Personál letiště odbaví zavazadla, vyřídí letenky a cestující může využít salonku s občerstvením. Je také odvezen přímo k letadlu. Ministryni vadí, že nebyly zohledněny ušetřené peníze, když nelétala dražší byznys třídou.

Babiše proto v dopise požádala, aby se zastal „dobrého jména hnutí ANO ve vládě” a zajistil oficiální vyhodnocení nákladů, které měla všechna ministerstva z období předchozí vlády na domácí i zahraniční pracovní cesty, a to včetně využití leteckých tříd a vládní letky a nákladů na počet doprovodu a souvisejících servisních služeb.

Šlechtová se brání, že ohled na ekonomické zájmy státu kladla na první místo. „Nehodlám na sobě v tomto ohledu nechat neprávem pohanu,” uvedla. Babiš v SMS zprávě sdělil, že kontrolu všem ministrům rád zadá. „Překvapující je forma dopisu paní Šlechtové,” podotkl.

Premiér: Je to plýtvání

Premiér ve středu ministryni na základě informací z novin zkritizoval. Její počínání označil za plýtvání. Šlechtová se před novináři následně pozastavila nad tím, že informace přinesly noviny patřící do Babišova svěřenského fondu. Negativní články podle ní v Lidových novinách byly opakovaně.

Babiš před odletem na summit EU do Sofie a před zveřejněním dopisu Šlechtové novinářům řekl, že za články Lidových novin nemůže. „Každý dobře ví, že na to nemám žádný vliv,” řekl.

V poslední době se začaly šířit spekulace, že Šlechtová nebude v nové vládě jako ministryně obrany pokračovat. Babiš nechtěl komentovat, zda mohou být informace o Šlechtové důvodem její neúčasti v další vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám