Hlavní obsah

Proutěná rakev, hrob na louce. V Praze vznikl ekologický hřbitov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Luční hřbitov, jako místo určené k ekologickému pohřbívání, byl v pátek představen v areálu ďáblického hřbitova. Pohřebiště v rámci květinové louky nebude mít náhrobky ani pomníky, ale zesnulí budou označeni pouze dřevěnými destičkami se jménem i dalšími údaji. Poslední rozloučení se budou odehrávat v dřevěném altánku. Kapacita areálu je 350 míst.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Proutěná rakev vystavená na Lučním hřbitově při příležitosti slavnostního otevření prvního ekologického pohřebiště pro pohřby těl do země v České republice

Článek

Namísto tradičních hrobových míst jsou v areálu luční pásy, mezi nimiž se nacházejí posečené uličky.

Pohřby budou probíhat do země v ekologických rakvích, které se v půdě bezezbytku rozloží. „Nejčastěji se bude jednat o schránky zhotovené z nemořeného a nelakovaného dřeva či proutí, bez plastových ozdobných prvků,“ upřesnil magistrát, jehož příspěvková organizace Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy bude areál provozovat.

Podobné nároky stran rozložitelnosti budou kladeny i na textilie, v nichž budou nebožtíci pohřbeni i na ty použité k výstelce rakví.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místo pro rozloučení se zesnulým na Lučním hřbitově v Praze.

Naopak nebude možné pohřbít tělo zesnulého pouze zavinuté do plátna, neboť to neumožňuje legislativa.

„Postupně rozšiřujeme nabídku svých služeb, měníme zažité stereotypy a tradiční pohřebnictví kombinujeme s moderními evropskými trendy – kromě přírodního pohřebnictví podporujeme i různé alternativní formy posledního rozloučení,“ uvedl ředitel Hřbitovů a pohřebních služeb hl. m. Prahy Martin Červený s poukazem na loňské otevření pohřebního Ateliéru, kde se lidé mohou se zesnulým rozloučit beze spěchu a dle svých představ.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Oblečení pro zesnulého vystavené na Lučním hřbitově.

Již od roku 2015 funguje na ďáblickém hřbitově Les vzpomínek, kde je popel zesnulých ukládán ke stromům, ať už v rozložitelných urnách, nebo formou vsypu.

„O méně formální obřady i místa spojená s přírodou je čím dál tím větší zájem, stejně tak jako o udržitelné a ekologické pohřbívání. Jsem proto moc ráda, že Pražané budou mít i tuto alternativu,“ uvedla k Lučnímu hřbitovu náměstkyně primátora pro zdravotnictví a sociální problematiku Alexandra Udženija (ODS).

Anketa

Zamlouvalo by se vám po smrti spočinout na Lučním hřbitově?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3277 čtenářů.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Proutěná rakev vystavená na Lučním hřbitově.

Reklama

Výběr článků

Načítám