Hlavní obsah

Protikorupční neziskovky dostávají darem miliony

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neziskové organizace bojující proti korupci dostávají na darech víc než leckteré politické strany. Vyplývá to z pohybů na jejich transparentních účtech. Za posledních dvanáct měsíců dostala nejvíc peněz Rekonstrukce státu, téměř osm milionů korun. Tedy skoro čtyřikrát víc než známější Transparency International. Mezi dárci neziskových organizací figurují i miliardáři.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi nejštědřejší sponzory Rekonstrukce státu patří akciovka Y soft Corporation, která společnosti poslala přes milion korun. Tento rok sponzorovala také hnutí Hlas půl milionem korun a v roce 2017 prezidentskou kampaň Jiřího Drahoše rovným milionem.

Štědré dary posílají organizaci podnikatelé. Milion poslal na účet Rekonstrukci státu bývalý majitel ePojištění.cz Dušan Šenkypl, přes milion dostala po drobnějších částkách od společníka Livesport, s. r. o., Martina Hájka.

Rovný milion poslala Rekonstrukci nadace Blíž k sobě. Ta tvrdí, že její finance pocházejí čistě ze soukromých zdrojů jejích zakladatelů, zejména šéfa společnosti Eurowag Martina Vohánky, který je podle žebříčku Forbesu 39. nejbohatším Čechem. Milion daroval obchodník na burze a investor Jan Barta.

„Rekonstrukce státu získává všechny finance z darů soukromých dárců a z grantů. Zdůrazňujeme, že nejsme financováni žádnou politickou stranou ani politikem. Jedině tak může být Rekonstrukce státu nezávislou a nestrannou aktivitou občanů, kteří požadují lepší protikorup­ční zákony po svých zvolených zástupcích,“ uvádí organizace.

Ze zásady se prý neucházejí o granty vypsané státem. V letošním roce počítá s rozpočtem asi 9,8 milionu korun.

Velké firmy

Oproti Rekonstrukci jsou Transparency International troškaři. Za uplynulých dvanáct měsíců, tedy od 19. září 2018 do minulého čtvrtka, obdržela na transparentní účet od sponzorů příjmy ve výši něco málo přes dva miliony korun. Mezi její největší donátory patří T-mobile nebo viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík, kteří dali po sto tisících.

„Prostředky na naši práci jsme získali od EU, vlády České republiky, USA, z Mezinárodního visegrádského fondu, z berlínského sekretariátu Transparency International, Foundation Open Society Institute, ale také od soukromých osob, firem a členů Klubu Transparency International,“ uvádí organizace.

Obecně prospěšná společnost Kverulant, která upozorňuje na podezřelé veřejné zakázky a obcházení zákonů, transparentní účet pro dary nezřídila.

„Nejsme placeni z daní, ale pouze z darů přispěvatelů. Naše úsilí za lepší správu veřejných věcí finančně podporují jednotlivci i firmy. Jistě, mohli bychom to vyřešit pokrytecky jako ostatní. Většina neziskovek, které se transparentním účtem chlubí, má ve skutečnosti hlavní účet zcela jinde a samozřejmě neveřejný,“ napsal Právu ředitel Kverulanta Vojtěch Razima.

„Podívejte se třeba na Transparency International. Ti se transparentním účtem chlubí. Když ten účet rozkliknete a zadáte tam pohyby za poslední rok, zjistíte, že celkové příjmy a výdaje jsou něco přes dva milio­ny korun. Přitom příjmy Transparency činily v roce 2018 deset milionů korun. Z toho z veřejných rozpočtů to bylo téměř 6,5 milionu,“ dodal.

Podle výroční zprávy Kverulant loni hospodařil s dary ve výši necelých dvou milionů korun, z toho půl milionu korun byly nepeněžní dary. „Dominujícími dárci i nadále zůstávají zejména střední a malé firmy, jejichž vlastníkům vadí hlavně to, že se často nesmyslně nakládá s penězi, které platí na daních. Druhou a nejpočetnější skupinou dárců byli nespokojení občané,“ uvádí organizace.

Hlídač státu dostal 3,5 milionu

Nadační fond proti korupci dostává na otevřený účet zejména menší stokorunové částky od lidí. Podle výroční zprávy loni získal na darech 5,2 milionu. Jedním z jeho největších sponzorů za posledních 12 měsíců je Kofola, která mu poslala 300 tisíc korun, nebo Nadace Jablo­tron, která přispěla 50 tisíci. Jen o tisíc korun víc poslal akcionář skupiny RSJ Libor Winkler, který je členem dozorčí rady. Nadace RSJ loni poslala milion. Přes milion poslal loni dopravce Student Agency a 1,7 milionu Nadace Karla Janečka.

Hlídač státu, který mapuje politické sponzory a veřejné zakázky, dostal na svůj otevřený účet za posledních dvanáct měsíců necelých 3,5 milionu korun. Milion dostal od internetového podnikatele Zdeňka Cendry, půl milionu od Dušana Šenkypla, další milion od zakladatele Rohlík.cz, Dáme jídlo.cz nebo Slevomatu Tomáše Čupra.

Milion chvilek pro demokracii, který pořádá demonstrace proti premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO), má na účtu 5,3 milionu korun. Částku získal především za poslední měsíce, skládá se zejména z drobných finančních darů.

Podle předsedy klubu ČSSD a člena ústavně-právního výboru Sněmovny Jana Chvojky je správné, když neziskovky odkrývají své financování. „Transparentní finance musejí mít politické strany. Považuji tedy za logické, aby finanční striptýz povinně prováděly i nevládní organizace, které mají vliv na českou politiku,“ řekl Právu.

Stejný názor zaujal i předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS). „Neziskové organizace, které vyzývají ostatní ke transparentnosti, by samy měly mít transparentní financování, abychom viděli, kdo za nimi stojí. Ale mě nepřinutíte k tomu, abych byl ten, kdo řekne, že jim to máme nařídit zákonem,“ sdělil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám