Hlavní obsah

Proti přijetí eura jsou téměř tři čtvrtiny lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra Čechů v budoucnost Evropské unie meziročně mírně vzrostla. Zvýšil se i podíl lidí, kteří jsou pro přijetí společné evropské měny. I přesto je většina lidí v obou otázkách spíše skeptická. Plyne to z výzkumu CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Názor Čechů na přijetí eura místo koruny

Článek

Budoucnosti EU podle dubnového šetření věří 39 procent dotázaných. Nedůvěru deklarovalo 39 procent respondentů. Meziročně jde o nárůst o tři procentní body.

Přijetí eura, k němuž se ČR zavázala při vstupu do Unie, aktuálně podporuje 21 procent lidí, což je o čtyři procentní body více než loni. Proti je 72 procent.

Mezi zastánce eura patří podle průzkumu častěji studenti, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, lidé hlásící se jednoznačně k pravici, voliči zelených a pirátů a respondenti důvěřující vládě.

„K odpůrcům eura se častěji řadí lidé se středním vzděláním bez maturity či vyučení, důchodci, lidé pracující v dělnických profesích, lidé hlásící se k politickému středu nebo k vyhraněné levici a dotázaní, kteří nedůvěřují vládě,” uvedla agentura.

Stávající míra integrace lidem vyhovuje

Posilování evropské  integrace podporuje 16 procent lidí, zachování její stávající úrovně vyhovuje 42 procentům a 25 procent by si ji naopak přálo omezit.

Názor, že by ČR měla posílit své zapojení v rámci Unie, deklarovala čtvrtina lidí, což je o sedm procentních bodů více něž loni. Necelá čtvrtina (24 procent) má opačný názor a 42 procent je pro zachování statu quo.

Průzkum se konal od 3. do 14. dubna a zapojilo se do něj 1033 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám