Hlavní obsah

Proti komunismu demonstrovalo jen 30 skinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Bezmála 30 příznivců hnutí skinheads demonstrovalo dnes večer v ulicích Jeseníku proti komunismu. Policie nemusela v průběhu povolené akce zasahovat, další kroky demonstrantů budou hlídky nadále monitorovat, řekla ČTK tisková mluvčí jesenické policie.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Účastníci setkání zapálili ve 21:00 před vlakovým nádražím louče a vyrazili na protikomunistický pochod. Některým z nich nebylo vidět do obličeje, protože se maskovali černými kuklami. Demonstranti prošli s policejním doprovodem centrem města k vodní tvrzi, kde se uskutečnil vzpomínkový akt.

"Tato akce by měla vzbudit pozornost, protože se komunismus v dnešní době rozmáhá. Náš pochod byl i za člověka, který hodně trpěl. Uctěme jeho památku minutou ticha," uvedl při aktu jeden z organizátorů demonstrace. Na dotazy ČTK muž maskovaný kuklou odmítl odpovědět. Podobně reagovali i ostatní účastníci akce.

Policie zatím nemá informace o muži, za kterého demonstranti drželi minutu ticha. "Podle operativního šetření se ale nejedná o Rudolfa Hesse," uvedla mluvčí. Výročí úmrtí nacistického pohlavára připadá na 17. srpna. K hrobu Hesse v severobavorském městečku Wunsiedelu pochodovalo dnes na 3800 neonacistů. [celá zpráva]

Na demonstraci v Jeseníku dohlíželo podle mluvčí asi 30 republikových policistů v uniformách. Další síly nasadila městská policie. "Jednání účastníků pochodu budeme monitorovat i po skončení demonstrace, nicméně nemáme konkrétní informace, co budou dělat," prohlásila mluvčí.

Podobný pochod se v Jeseníku konal už loni. Akce se tehdy zúčastnilo 18 lidí a policie při ní nezaznamenala žádný incident. Jeseník před časem nechvalně proslavili tři mladíci, kteří podle policistů několikrát zaútočili z rasových důvodů na místní Romy. Muži ale tvrdí, že nejsou členy hnutí skinheads a ani s ním nesympatizují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám