Hlavní obsah

Proměna pražského Karlova náměstí začala. Nové přechody usnadní překonání křižovatky

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Po osmi letech dohadování, vyjednávání a schvalování začaly v minulých dnech práce na revitalizaci pražského Karlova náměstí. Jako první technická správa komunikací (TSK) opraví chodníky a vozovku u křižovatky s Resslovou ulicí. Vzniknou i nové přechody, které by měly výrazně usnadnit pohyb chodcům. Tyto úpravy by měly být hotové do konce srpna.

Po osmi letech se konečně Karlovo náměstí začíná proměňovat. Začíná se přechody za 21 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Na křižovatce s ulicí Resslova, kde je v současnosti pouze jediný přechod, vzniknou další tři. Ocení je zejména senioři či rodiče s kočárky, kteří v současnosti musejí volit složitou a nekomfortní cestu podchodem.

Jeden umožní přejít Resslovu ulici od Charles Square centra ke strojní fakultě ČVUT, čímž bude možné přejít celou západní stranu náměstí po povrchu.

Scheinherr: Zdražení MHD by přišlo i bez koronaviru, dotkne se i studentů a seniorů

Domácí

Další přechod pak povede od stejného obchodního centra k tramvajové zastávce, jež je u parku.

Třetí přechod je pak naplánován přes Ječnou ulici. Měl by fungovat jako protiváha dosud jediné trasy od kostela Sv. Ignáce.

Foto: Novinky

Zmizí některá zábradlí.

„Karlovým náměstím prochází rušná komunikace. Jezdí zde opravdu mnoho aut i tramvají. Křižovatka náměstí předěluje, takže náměstí ztrácí svou funkčnost jako náměstí. Přechody umožníme lidem, aby zde mohli přecházet úrovňově,“ řekl Novinkám ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Silniční ani tramvajovou dopravu by podle něj neměly přechody výrazněji omezit. „Dělala se zde řada mikrosimulací a tu dopravu by to nemělo tknout. Se správným nastavením semaforů nedojde k omezení,“ uvedl.

Na Václavské náměstí v Praze dorazili dělníci. Obří rekonstrukce začíná

Domácí

I v souvislosti s přechody zmizí z Karlova náměstí část zábradlí, které rozděluje park a znesnadňuje pohyb chodců. Počítá se i s úpravou povrchů chodníků, vozovek a nároží křižovatky.

Veškeré tyto úpravy přijdou na 21 milionů korun, hotovo má být na konci srpna.

Podle Boháče prosazoval IPR umístění přechodů od roku 2013, ale narážel na odpor dopravní policie, která poukazovala na riziko srážky chodců a dopravních prostředků. Pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) míní, že s přechody nebude místo nebezpečnější než dosud, kdy lidé často podlézají zábradlí a přebíhají silnici, kde by neměli.

Foto: archiv IPR

V roce 2023 by mohla začít revitalizace parku.

Další úprava náměstí včetně jeho centrální části se chystá v následujících letech. Mělo by nejprve dojít příští rok k úpravě dalších silnic a chodníků po obvodu a vybudování či úpravě přechodů, které budou bezbariérové. Prostor by tu měli mít také cyklisté.

Vozovka bude kryta asfaltem, chodníky pokryje mozaika ze štípané žuly. Úpravy doznají vjezdy k místním objektům, parkovací stání nebo odvodnění - vpusti budou posunuty, případně umístěny nové.

Úpravy komunikací jsou odděleny od velké rekonstrukce parku v centru náměstí, kterou připravuje magistrát. Ta by mohla začít v roce 2023 a přijít by měla odhadem na 230 milionů korun.

Karlovo náměstí, dříve Dobytčí trh, je s rozlohou 80 550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty. Zbořena byla roku 1791.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám