Hlavní obsah

Proč Válek povolil třetí dávku pro děti, když SÚKL byl proti? Řídil se názorem agentury EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) povolil posilující dávku očkování proti covidu pro děti od 12 do 17 let na základě stanoviska Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a doporučení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP). Novinkám to v pondělí sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na schůzi Senátu

Článek

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nicméně posilovací dávku Comirnaty od Pfizer/Biontech ve svém lednovém stanovisku pro děti od 12 do 15 let nedoporučil. Upozornil na to server Echo24.

Podle zákona o léčivech mělo ale ministerstvo při rozhodování vycházet z odborného stanoviska SÚKL. O ECDC (zdravotnická agentura EU – pozn. red.) ani ČLS JEP se nejenže zákon nezmiňuje, ale také nenesou na rozdíl od SÚKL za svá stanoviska právní odpovědnost.

Válek bezprostředně po svém rozhodnutí odmítal sdělit, z jakých dat vycházel, když booster pro děti povoloval navzdory stanovisku SÚKL.

Dělá se to všude, odpovědělo ministerstvo

Novinky se na Válkovy zdroje dotázaly ministerstva zdravotnictví na základě informačního zákona 19. května, úřad odpověděl v pondělí.

SÚKL ministerstvu nedoporučil třetí dávku pro mladistvé, Válek to ignoroval

Domácí

„Dle stanoviska ECDC k účinnosti vakcíny proti COVID-19 u dospívajících ve věku 12–17 let ... uvádíme informaci, že všechny země EU/EHP doporučují očkování proti COVID-19 mladistvým ve věku 12–17 let,“ uvedlo v odpovědi ministerstvo.

Dodalo, že předběžná zjištění naznačují zvýšení účinnosti vakcíny proti covidu u dospívajících, kteří dostali přeočkování, ve srovnání s dospívajícími, kteří nedávno dokončili základní očkování.

Lékařská společnost „navrhla umožnit“ booster

Resort také sdělil, že podání tzv. boosteru, tedy posilující dávky, pro děti „navrhla umožnit“ Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP), což je dobrovolné nezávislé sdružení lékařů, farmaceutů a ostatních pracovníků ve zdravotnictví a přidružených oborech.

Ministerstvo nicméně uvedlo, že „přeočkování dětí by mělo být vždy prováděno na základě zhodnocení individuálního přínosu a rizika pro dané dítě“.

Válek povolil očkování třetí dávkou pro děti v době, kdy booster ještě neschválila Evropská léková agentura (EMA). Agentura doporučila podání posilující dávky až 24. února.

„Na základě dosud známých a výše uvedených dat nelze doporučit v souladu s medicínou založenou na důkazech podání posilující dávky vakcíny Comirnaty pro populaci od 12 do 15 let. Poměr přínosů a rizik pro booster dávku pro tuto populaci prozatím není známý,“ uvedl v lednu SÚKL ve svém stanovisku pro ministerstvo.

Válek: Přeočkování proti covidu bude zdarma

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám