Hlavní obsah

Pro většinu lyžařských středisek Velikonocemi končí sezóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O velikonočním víkendu se proháněli na horách lyžaři po sjezdovkách krytých umělým sněhem a po silnicích ozářených sluníčkem jezdili cyklisté. Horské stezky zaplnili turisti. Lanovky sloužily lyžařům a často i pěším. Pro většinu středisek Velikonočním pondělím skončí sezóna, mnohde se však bude lyžovat, dokud bude zájem.

Foto: HZS Praha - Miroslav Kosmata

Požár střechy panelového domu v Praze.

Článek

A ten se dá očekávat, protože střediska nabízejí jarní slevy. V Krkonoších na obou harrachovských lanovkách na Čertovu horu jezdili lyžaři. "Lidí je na sjezdovkách ale už málo, nebyly vůbec žádné fronty," řekl ČTK provozní náměstek Sportovního areálu Harrachov Ivan Hendrych. Sjezdovku z Rýžoviště už nemohly kvůli nedostatku sněhu udržovat rolby a lanovka sloužila především pěším. "Lanovku z Harrrachova necháme puštěnou i v dalších dnech, dokud na sjezdovce půjde lyžovat," slíbil.

Další provoz závisí na zájmu lidí a na počasí

V Peci pod Sněžkou se některé vleky rozjely dnes zřejmě naposledy. "Od úterý bude otevřen pouze vlek na Horních Mísečkách," informoval Jiří Beran ze Skiareálu ve Špindlerově Mlýně. Další provoz závisí na zájmu lidí. Velkou roli bude hrát i počasí, které se v posledních dnech výrazně oteplilo.

Ve všech horských střediscích v Krkonoších a Orlických horách se nyní lyžuje na technickém sněhu. "Na okolních stráních rostou borůvky, ale na sjezdovkách je ještě 40 centimetrů sněhu," řekl Beran.

Nejlepší lyžařské podmínky v nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách byly na Ovčárně, kde na svazích leželo 120 centimetrů sněhu. Lyžovat by se mělo i v dalších dnech. Na svazích Krušných hor si o víkendu užívali lyžaři a po silnicích jezdili cyklisté. Klínovec je posledním místem v Krušných horách, ale i v západočeské části Šumavy, kde se ještě lyžuje. "Vleky se naposledy rozjedou v pondělí," řekl pracovník horské služby na Klínovci Rudolf Kovář.

Šumavský Zadov zažil nejdelší sezónu za dlouhá léta

Nejdelší lyžařskou sezónu za dlouhá léta dnes zakončili vlekaři v šumavském horském středisku Zadov na Prachaticku. Celkem zde tuto zimu vleky jezdily 128 dní a mohly by i déle nebýt zpožděného začátku zimy, řekl dnes ČTK Luděk Sáska z Lyžařského areálu Zadov. "Abychom jezdili do 21. dubna, to tady asi nikdo nepamatuje," uvedl Sáska.

Podle něj delší sezonu umožnil především technický sníh, který se udrží i při vyšších teplotách. "Lyžovat by se dalo ještě týden, ale dnes definitivně zavíráme," dodal Sáska, který se v týdnu chystá s vlekaři a dalšími lidmi slavnostně oslavit konec sezóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám