Hlavní obsah

Pro cizince otevřou v Ostravě centrum

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Cizinci, kteří přijíždějí či bydlí v Ostravě a Moravskoslezském kraji, budou mít další možnost, jak se v regionu zorientovat a zaopatřit. Město Ostrava totiž na začátku března otevře centrum pro cizince.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Radnice města Ostravy.

Článek

„Dostane název Expat centrum Ostrava a cizincům pomůže se životem u nás i s pracovním uplatněním. Aby bylo využito jejich vzdělání a zkušenosti, případně aby začali vykonávat profese, které jsou na regionálním trhu žádané. Zaměstnanci centra jim a jejich rodinám pomohou i s hledáním bydlení, zajištěním zdravotní péče či s výběrem volnočasových aktivit,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Dodal, že Ostrava se inspirovala v zahraničí, ale také v Brně, kde podobné centrum nabízejí už od roku 2010. Podobné centrum navíc letos vznikne i v Praze. „Naším cílem je mimo jiné udržet kvalifikované cizince na zdejším pracovním trhu. Proto vzniká centrum, které zajistí komunikaci mezi městem, partnery a těmi, kteří přijíždějí, aby zde nějakou dobu žili a třeba i trvale zůstali. Jednotlivé služby a nabídky budou reagovat na jejich poptávku,“ upřesnil ostravský primátor.

Požár v Ostravě vyhnal z divadla a kina na 600 lidí, herci museli přerušit Trhák

Krimi

„Vedle informačního servisu, vzdělávacích a rozvojových akcí bude centrum vytvářet partnerství s univerzitami, zaměstnavateli, poskytovateli služeb, organizacemi veřejné správy i s fungujícími komunitami. Díky této síti partnerů nabídne cizincům propojení k řešení jejich individuálních potřeb,“ uvedla Alena Danielová, projektová manažerka z Moravskoslezského inovačního centra, které bude Expat centrum provozovat.

Své sídlo najde centrum pro cizince v bývalém prostoru kanceláře Refi ll v Českobratrské ulici v historickém centru Ostravy. Zájemcům se otevře v pondělí 2. března. Informace o nabídce a službách centra budou zveřejněny na webu i na sociálních sítích. Město chystá informační kampaň, která centrum veřejnosti představí.

Ostravská zoo pomáhá zachránit ohrožené ibisy

Domácí

Primátor ještě upozornil, že první rok provozu Expat centra bude pilotní. Město do něj investuje 2,3 milionu korun. Pak se teprve uvidí, jak bude fungovat dále. „Cizinci v něm nyní získají informace v angličtině, počítáme ale i s tím, že zaměstnanci centra budou schopni komunikovat i v dalších jazycích, jako je například němčina či ruština. Otevřeno by mělo být 20 hodin týdně,“ shrnul Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám