Hlavní obsah

Přísnější pravidla lidi od zábavy a služeb neodradila

Právo, tov, den, lž, ib

Změna bezinfekčnosti platná od konce minulého týdne se dotkla více než 900 tisíc částečně očkovaných lidí. Než budou mít 14 dní po druhé dávce, musí se při návštěvě služeb prokazovat testy. To ale většinu zákazníků neodradilo, vyplývá z vyjádření provozovatelů pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Obavy z toho, že by zákaznice nechodily, opravdu nemáme. Už nyní mám volný termín na kosmetiku až někdy v srpnu. Lidé se neodhlašují. Navíc si u mě mohou udělat po příchodu test,“ sdělila Právu ostravská kosmetička Kamila Plačková. Podobně to hodnotí i její kolegyně kadeřnice.

Test nebo očkování a žádný tanec. Policie se o víkendu zaměří na Prahu

Domácí

„Samozřejmě z povinnosti prokazovat bezinfekčnost trochu obavu máme, ale lidé zatím i přesto chodí,“ řekl Právu kastelán hradu Svojanov na Svitavsku Miloš Dempír s tím, že ve srovnání s loňským začátkem prázdnin je návštěvnost trochu nižší. To ale přičítají spíše deštivému počasí.

„Kontrolujeme to a musím říct, že 95 procent lidí má vše naprosto v pořádku. Většinou jsou již očkovaní nebo mají negativní antigenní nebo PCR test,“ doplnil Dempír.

Obavy o kulturu

Ani ve vodním parku Aquapalace Praha podle ředitelky Vladany Horákové pokles návštěvnosti z důvodu nutnosti testování mezi dávkami a u dětí nezaznamenali a návštěvnost je výrazně vyšší než ve stejném období loni.

Očkování již chrání více než čtyři miliony Čechů

Domácí

„Situaci trochu zkomplikovalo ukončené testování ve školách, rodiče již nemohou využít čestné prohlášení. Naše odběrové místo ale využívá neinvazivní testy, děti to zvládají skvěle,“ dodala.

Podle restauratéra a člena představenstva Asociace malých a středních podniků Luboše Kastnera se lidé namísto v restauračních zařízeních na­učili za covidu pít a jíst doma a do hospod se vracejí pozvolna. Že by ale nedávná změna pravidel bezinfekčnosti výrazně zahýbala návštěvností, se podle něj říct nedá.

„Mladí nemají zábrany, starší víc přemýšlejí. My se s tím popereme, hlavně když nebudeme muset zavřít. Také nechceme, aby se to šířilo a lidé se vraceli popíjet do garáží,“ komentoval.

Austrálie sázela na lockdowny, ne na očkování. Teď na to doplácí

Svět

Obavy z dalšího vývoje neskrývá Jiří Suchánek, ředitel společnosti DEPO2015, která v Plzni organizuje řadu kulturních akcí. „Mám z toho těžkou hlavu,“ řekl Právu.

Plánovat musí na měsíce dopředu. „Nikdo přesně neví, co bude, ale náznaky z vlády a z ministerstva zdravotnictví ukazují, že se budou utahovat šrouby. Všude bude povinné prokazovat se bezinfekčností, což se negativně odrazí na návštěvnosti, promotérům se budou zdražovat náklady na organizování akcí,“ uvedl pro Právo Suchánek.

Podle něj se už přitom nedá spoléhat na podpůrné vládní programy. „Máme na podzim naplánovaných nějakých dvanáct patnáct koncertů, ale těžko říct, zda se to celé zase nezmění,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám