Hlavní obsah

Při manifestaci komunistů zasahovala policie na koních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté se v neděli sešli tradičně na pražské Letné, aby oslavili Svátek práce. Proti jejich setkání protestují v okolí, také tradičně, antikomunisté. Situace se ale v 11:30 vyhrotila natolik, že musela zasahovat policie. Zadržela přitom dva lidí.

Článek

Policie zadržela aktivistu Jana Šinágla, který se vmísil do prvomájové demonstrace během projevu šéfa strany Miroslava Grebeníčka a chtěl protestovat proti komunismu.

Policisté bránícího se Šinágla přivlekli k policejnímu vozu a snažili se ho dostat dovnitř a odvézt. Šinágl vyzýval okolostojící, aby ho bránili. Ti ale hlavně křičeli na policii, aby zasáhla raději proti komunistické demonstraci a proti "lžím" v Grebeníčkově projevu. Volali: "Pusťte ho, Grosstapo!" Policisté poté přivolali posily.

Protikomunističtí demonstranti také bránili výjezdu jednoho z automobilů. Zasáhla tak proti nim pořádková jednotka, včetně policistů na koních. Policisté zajistili muže, který jejich autu propíchal pneumatiky a poškodil dveře.

O obvinění dvaadvacetiletého muže z Brněnska, který poškodil auto, rozhodne výše škody. Oba zadržené muže však policie po projednání jejich činů propustí.

Účastníků komunistické oslavy Svátku práce bylo podle pořadatelů kolem deseti tisíc. Policisté, kteří obvykle odhadují méně, se tentokrát nevyjádřili. Uvedli, že mají jinou práci.

V Brně strkanice

Strkanice a slovní "přestřelky" i letos provázely i komunistickou oslavu 1. máje v parku u výstavního pavilonu Anthropos v Brně-Pisárkách. U vstupu do parku se totiž ještě před zahájením akce shromáždilo asi třicet Mladých konzervativců, kteří upozorňovali na zločiny komunismu.

Protestující se snažili přicházejícím levicovým sympatizantům dávat do ruky list papíru popsaný jmény obětí komunismu. Dostávalo se jim ale odpovědí "Proč?" či "Jste chudáci". Někteří příznivci KSČM ze začali s konzervativci strkat nebo si před nimi odplivli.

"Oslavy komunismu považujeme za hrubě urážlivé vůči těm, kteří v minulosti následkem komunistické moci trpěli či stále trpí, jako například v Severní Koreji nebo na Kubě," řekl novinářům pořadatel Jan Strelička. Konzervativci proti každoroční oslavě 1. máje brněnskou KSČM protestovali popáté.

Příznivců levice, většinou ozdobených plyšovou třešní na klopě, se v pisáreckém parku sešla tisícovka. "Cesta k socialismu je těžká, vydlážděná krví, ale my po ní jdeme," prohlásil například mladý člen KSČM v červeném tričku s revolucionářem Che Guevarou. Následoval zpěv Písně práce se zaťatou pěstí.

Anarchisty vytlačili těžkooděnci

Pochodu asi tří set neonacistů centrem Brna se krátce po poledni pokusilo zabránit třicet anarchistů. Průvod příznivců hnutí Národní odpor vyšel krátce po poledni. Po několika minutách mu ale cestu v Rašínově ulici zablokovali aktivisté s nápisy "Stop nazi". Konfliktu mezi nesvářenými tábory ale policie zabránila.

Policisté zasahují proti dvěma z aktivistů, kteří na brněnské Rašínově ulici protestovali proti neonacistům. ČTK/Igor Šefr

Neonacisty a anarchisty vůbec nepustila k sobě. Zástupy extremistů vykřikujících "Čechy Čechům" a "Nic než národ" zastavila policie na náměstí Svobody. O padesát metrů dál v Rašínově ulici pak tajemník úřadu městské části Brno-střed Radovan Novotný vyzval aktivisty, aby se rozešli. Anarchisté ho ale neuposlechli. Policejní těžkooděnci je proto z ulice vytlačili. Některé z demonstrantů museli odnášet. Průvod nakonec trval dvě hodiny a po 14:00 skončil.

Policie střety mezi nesvářenými tábory předpokládala. Proto povolala do služby stovky příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám