Hlavní obsah

Prezidentský Antiklaus je stále v nedohlednu

Právo, Novinky, alm, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hledání kandidáta na úřad prezidenta republiky, který by měl šanci obstát proti Václavu Klausovi, nominovanému ODS, zatím nevede k žádnému výsledku. Hlasy pro dosud jediné jméno, Jiřího Dienstbiera, se stále nedaří najít. Objevují se tak další návrhy, ekonom Jan Švejnar nebo předseda Akademie věd Václav Pačes.

Článek

Švejnar ale kandidovat nechce, i když se toto jméno stále objevuje. Navíc nemá zajištěnu podporu ČSSD. Jiří Paroubek minulý měsíc řekl, že Švejnarovu kandidaturu vylučuje.

O kandidátovi v úterý jednal i senátní Klub otevřené demokracie (KOD). K ničemu ale nedošel. "My usilujeme o nadstranického a proevropského kandidáta a rádi bychom tuto činnost zkoordinovali s těmi, kteří chtějí navrhovat protikandidáta současnému panu prezidentovi. Jednání potrvají minimálně ještě čtrnáct dní," řekla předsedkyně klubu Soňa Paukrtová.

Zopakovala, že by se klub shodl na ministru zahraničí za zelené Karlu Schwarzenbergovi, který je i členem KOD, ale ten dává přednost vládní funkci. Pokud by změnil odmítavý postoj ke kandidatuře ekonom Švejnar, KOD by ho podpořil, poznamenala. Přiznala Právu, že v kuloárech se také objevilo Pačesovo jméno.

Pačes Právu sdělil, že ho nikdo z politiků s možností prezidentské kandidatury neoslovil, ale že kdyby se to stalo, o seriózní nabídce by uvažoval.

Politici se na Dienstbierovi nemůžou shodnout

ČSSD se snaží najít kandidáta, který by se v únoru 2008 pustil do boje s nynější hlavou státu Václavem Klausem. Toho odmítají i někteří zákonodárci vládních KDU-ČSL a SZ. Strany jsou ochotny jednat se sociální demokracií o podpoře jiného kandidáta. Zatím ale takové jméno nenašly. Právě Jiří Dienstbier byl prvním, o kom se začalo vážně mluvit.

Je ochoten kandidaturu přijmout, pokud bude mít zajištěnu podporu. Mnozí poslanci ale i senátoři ho odmítají. Například několik lidoveckých poslanců dalo najevo, že raději podpoří Klause než Dienstbiera.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Klausovi končí funkční období 7. března 2008. Je zatím jediným kandidátem, má podporu poslanců ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám