Hlavní obsah

Prezident v Pardubickém kraji řídil lokomotivu

Žamberk

Ve středu časně zrána vyrazil prezident Petr Pavel s manželkou Evou do podhorské vísky Kunvald na Orlickoústecku. Místo, kde se zrodila v 15. století jednota bratrská, bylo první zastávkou druhého dne prezidentské návštěvy Pardubického kraje. Cílem ale nebylo putování po historii, nýbrž zdejší rodinná farma U svatého Jána, která se specializuje na produkci hovězího masa, a setkání se zemědělci. Poté se prezidentský pár přesunul do Žamberka do Muzea starých strojů a technologií sídlícího v bývalé Vonwillerově továrně, kde pro něj připravili projížďku parní lokomotivou.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Prezident se projel parní lokomotivou.

Článek

„Pan prezident ji řídil, a to bravurně, “ řekl Michal Bednář, předseda spolku, který muzeum provozuje. Pavel podle něj poté dostal pamětní píchačku, kterou si označil v registračních hodinách. „Prohlédl si stacionární lokomobilu z roku 1901, pak jsme se přesunuli do horních pater, kde jsou dílny textilní výroby, transmisní strojírna a jeho srdcovka, motocykly,“ popsal.

Kromě zážitků si v muzeu přichystali pro návštěvu i řadu drobných dárků. Některé přímo spojené s exponáty, které tu čas od času v rámci prohlídek či akcí ožívají.

„Takže si například vyrazil minci. Dostal také stuhu, která byla vyrobena na 150 let starém stuhovacím tkalcovském stavu. Tu hned věnoval první dámě,“ prozradil Michal Bednář.

Prezident Pavel se předvedl na leteckém trenažéru

Domácí

Dary zpřístupní veřejnosti

Tyto předměty rozšíří bohatou sbírku darů, o níž prezident hovořil o den dříve na besedě s obyvateli Vysokého Mýta.

„Dárky, které dostávám, mají na jedné straně materiální hodnotu, na druhé hodnotu emocionální a ty jsou pro mne nejdůležitější. Často mi symbolizují místo, kde jsem je dostal. Když třeba na Zlínsku dostanu slivovici, tak vím, že to je dar pro mne. Když jinde dostanu pletené koště, rád se o něj podělím s manželkou,“ zažertoval prezident.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Prezident navštívil Muzeum starých strojů a technologií

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Ranní procházka prezidenta po farmě v Kunvaldu na Orlickoústecku

„Uvažujeme, že bychom na Pražském hradě využili jednu místnost, kam tyto dary budeme dávat. Tedy slivovici tam samozřejmě dávat nebudu, ale například dary z oficiálních návštěv, které reprezentují kultury a země, kde jsem je obdržel. A tato místnost by byla zpřístupněna veřejnosti,“ uvedl Petr Pavel.

Foto: Žlábková, Ludmila, novinky.cz

Ani z Kunvaldu neodjížděl prezidentský pár bez drobných dárků a kytice lučních květů.

Vystavena by zde mohla být i kytice z foukaného skla, kterou si Eva Pavlová odvezla v úterý, když v rámci separátního programu navštívila sklárnu Koulier na Hlinecku. Nikdy neuvadnoucí kytici se skleněnými květinami pro ni vyrobili zdejší skláři.

„Máme radost, že paní Pavlová přijela právě v den, kdy jsme dokončili adventní kalendář pro letošní rok, a že se jí líbil do té míry, že se ujala role kmotry při jeho neformálním křtu,“ dodala Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka a spolumajitelka sklárny.

Prezidentská kolona zavítá ve středu ještě do Králík a poté na Kramářovu chatu na Suchém vrchu, kde se prezident s Pardubickým krajem rozloučí.

Prezident si dal podvečerní výšlap k soše pohanského boha hojnosti Radegasta

Domácí

Výběr článků

Načítám